Idealnie puszysta focaccia w wiosennym wydaniu. Błyskawicznie znika z talerzy

Jest banalnie prosta w przygotowaniu.
Idealnie puszysta focaccia w wiosennym wydaniu. Błyskawicznie znika z talerzy
Fot. Instagram.com (https://www.instagram.com/fareisle/)
06.04.2024

Focaccia to jedna z najstarszych włoskich przekąsek. Włosi zajadają się nią już od stuleci. Nie da się jej nie lubić. To uwielbiane na całym świecie drożdżowe pieczywo po prostu nie ma sobie równego. Zachwyca apetyczną puszystością. Można je jeść solo lub wraz z dodatkami. Jest bardzo syte, uzależniająco pyszne, a do tego banalnie proste w przygotowaniu.

Zobacz także: Przepis na oszałamiający deser posset. Długo był rarytasem przeznaczonym dla arystokracji

Przepis na idealnie puszystą focaccię

Składniki

Do upieczenia focacci będziemy potrzebowały składników, takich jak: 500 g semoliny, oliwa, 30 g świeżych drożdży, łyżka cukru, 2 łyżeczki soli morskiej, 100 ml ciepłego mleka, 300 ml letniej wody, kilka łyżeczek bułki tartej, garść parmezanu, garść długodojrzewającego cheddara, 3 łyżeczki drobno posiekanych suszonych pomidorów, 2 łyżeczki oregano, 3 małe czerwone cebule, szczypiorek, świeża bazylia, świeży rozmaryn

Sposób przygotowania

Dodajemy drożdże i cukier do ciepłego mleka. Mieszamy i odstawiamy je na dziesięć minut. Drożdżowy odczyn powinien zacząć bąblować i podwoić swoją objętość.

Do miski wsypujemy semolinę i sól, dolewamy do nich wodę, 3 łyżki oliwy i odczyn drożdżowy. Powoli mieszamy, czekając aż składniki się połączą. Wyrabiamy ciasto przez około minutę, smarujemy je łyżką oliwy, szczelnie nakrywamy i wstawiamy do lodówki na noc do wyrośnięcia.

Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicy podsypanej mąką. Dosypujemy do niego bardzo drobno pokrojone suszone pomidory, oba sery oraz oregano i zaczynamy je wyrabiać, co powinno potrwać niecałą minutę. Następnie delikatnie rozciągamy ciasto na większy placek - powinien mieścić się w formie o wymiarach 25 x 36 cm.

Smarujemy formę oliwą, oprószamy ją bułką tartą i wykładamy na niej ciasto. Tworzymy na nim kwiatową dekorację z czerwonej cebuli, szczypiorku i świeżych ziół. Odkładamy ciasto w ciepłe miejsce bez przeciągów na godzinę do ponownego wyrośnięcia.

Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni. Focaccię skrapiamy łyżką oliwy i pieczemy przez około dwadzieścia pięć minut aż do osiągnięcia apetycznego złocistego odcienia.

Smacznego!

Zobacz także: Fit deser, który można jeść nawet na diecie. Smakuje niesamowicie!

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Linda Lomelino (@linda_lomelino)

Polecane wideo

Te marynarki będą rządzić w modzie przez kolejne miesiące. Znajdziesz je w popularnych sieciówkach
Te marynarki będą rządzić w modzie przez kolejne miesiące. Znajdziesz je w popularnych sieciówkach - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie