Szukasz alternatywnych dla klasyki przepisów na wielkanocne śniadanie? Doskonałą opcją będzie tortilla z awokado i pastą jajeczną. To nowoczesna propozycja, która z pewnością zasmakuje niejednemu przy stole. Poza tym jest łatwa w przygotowaniu i niedroga w przyrządzeniu.
Pamiętaj też, że awokado korzystnie wpływa na układ pokarmowy i jest źródłem zdrowych tłuszczy. Z kolei jajka są bogate w wiele witamin.
Przeczytaj też: Najlepsze menu na Wielkanoc. Przepisy na tradycyjne potrawy
Czego potrzebujesz?
Przeczytaj też: Trzy wielkanocne przepisy od uczestnika Masterchefa. Goście będą zachwyceni
Jak przygotować to danie?
Czy to danie przygotowuje się trudno? Nic z tych rzeczy. Wystarczy, że na początek ugotujesz jajka na twardo, a następnie obierzesz je ze skorupek i pokroisz w drobną kosteczkę. Później obierz awokado, usuń pestkę, także drobno je podziel i skrop sokiem z cytryny. Co dalej? Wymieszaj wszystkie składniki i dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dołóż łyżkę majonezu lub jogurtu i dopraw całość oliwą, solą i pieprzem. Gotowe? Powstałą pastę przełóż na tortille. Następnie zawiń placki. Możesz pokroić powstałe rulony na mniejsze kawałki.
Danie udekoruj szczypiorkiem czy rzodkiewką. Do środka możesz też włożyć plaster zielonego ogórka.
Smacznego!
Przeczytaj też: Wiosenna sałatka, którą polecają sobie it girls z Nowego Jorku