Najpopularniejsza zupa krem? Na podium z pewnością znajdzie się miejsce dla zupy pomidorowej, dyniowej czy pieczarkowej. Warto jednak wiedzieć, że równie pyszny i zdrowy jest także paprykowy wariant. Co więcej, tego typu danie przyrządza się naprawdę szybko.
Dlaczego jeszcze warto wypróbować krem paprykowy? Bo papryka to witaminowa bomba, która nie tylko pozytywnie wpływa na naszą odporność, lecz także na skórę i włosy.
To co, posmakujesz?
5 składników i 5 minut. Poznaj genialny przepis na ciasto bananowe!
Czego potrzebujesz?
Co zrobić na obiad? Przepis na makaron z sosem pomidorowo-orzechowym
Jak przygotować to danie?
Od czego zacząć? W pierwszej kolejności obierz marchewkę i przetrzyj ją na tarce. Następnie pokrój w kostkę cebulę i paprykę (odrzuć wszystkie białe ziarenka). Co dalej? W garnku na maśle zeszklij posiekaną cebulę, a później dodaj pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smaż przez chwilę. Następne kroki? Dodaj marchewkę i wymieszaj. Po chwili dorzuć paprykę. Następnie mieszaj wszystko przez około 5 minut. Po upływie tego czasu dodaj przyprawy i ponownie mieszaj wszystkie składniki. Później wlej gorący bulion i dodaj koncentrat pomidorowy. Zupę gotuj na zmniejszonym ogniu przez około kwadransa. Na koniec zblenduj danie.
Z czym podawać krem paprykowy? Doskonałą opcją będą czosnkowe grzanki. Po nałożeniu zupy na talerz, posyp ją serem np. parmezanem. Liść sałaty roszponki czy rukoli pięknie udekoruje nam to danie.
Smacznego!