Ta zupa to majstersztyk. Smakuje pierwszorzędnie i świetnie działa na zdrowie

To prawdziwa uczta dla podniebienia.
Ta zupa to majstersztyk. Smakuje pierwszorzędnie i świetnie działa na zdrowie
Fot. Instagram.com (https://www.instagram.com/haniyeh.nikoo/)
02.04.2024

Chciałabyś urozmaicić swój jadłospis, aby poczuć się zdrowiej? Znudziły Cię się banalne połączenia smakowe? Kulinarną metamorfozę rozpocznij od włączenia do diety uzależniająco pysznej zupy krem z buraków z orientalną nutą. Jest sycąca, świetnie wpływa na ciało, a do tego przygotowuje się ją banalnie prosto. To prawdziwa uczta dla podniebienia. 

Zobacz także: Błyskawiczny mus z pistacjową nutą. Smakuje jak dzieło renomowanego francuskiego cukiernika

Krem z buraków z orientalną nutą

Nie od dziś wiadomo, że pochodzące z Bliskiego Wschodu buraki to jedne z najzdrowszych warzyw. Kryje się w nich mnóstwo bardzo cennych składników odżywczych. Można w nich znaleźć między innymi witaminę A, B1, B2, B3, B6 i B9, C, E oraz K, a także cynk, wapń, magnez, potas, żelazo i fosfor. Buraki potrafią niemało. Warto wiedzieć, że doskonale wzmacniają odporność, regulują poziom cholesterolu, chronią przed wolnymi rodnikami i stymulują produkcję czerwonych krwinek. Jakby tego było mało, oczyszczają organizm z toksyn. Wprowadzenie ich do diety to zatem najlepsze, co można zrobić dla swojego zdrowia.

Oto receptura na buraczany krem z dalekowschodnimi dodatkami. 

Składniki

Do zrobienia zupy będziesz potrzebowała składników, takich jak: 800 ml bulionu warzywnego, 600 g ugotowanych buraków, 200 g ciecierzycy, 4 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, 2 łyżki pasty miso, 2 duże czerwone cebule pokrojone w piórka, 3 łyżki sosu sojowego, łyżka sosu rybnego, drobno pokrojony dwucentymetrowy kawałek imbiru, łyżka kurkumy, łyżeczka chili, 2 łyżki sosu sezamowego, sok wyciśnięty z limonki, 2 łyżki brązowego cukru, świeżo zmielony kolorowy pieprz, oliwa do smażenia

+ do podania biały i czarny sezam, szczypiorek

Sposób przygotowania

Podsmaż na oliwie czosnek oraz imbir. Zeszklij czerwoną cebulę. Połącz je z przyprawami. Mieszaj przez chwilę, a potem dodaj do nich pozostałe składniki. Gotuj zupę na bardzo małym ogniu przez około piętnaście minut. Potem zblenduj ją na jednolitą masę. Przed podaniem udekoruj krem buraczany czarnym i białym sezamem oraz szczypiorkiem.

Smacznego!

Zobacz także: Monkey bread. Najlepszy wytrawny wypiek, który znajdzie się na Twoim talerzu

Polecane wideo

Genialne modele spodni, na które wiosną zapanuje obsesja. Będziesz nosić je non stop!
Genialne modele spodni, na które wiosną zapanuje obsesja. Będziesz nosić je non stop! - zdjęcie 1
Komentarze (1)
Ocena: 5 / 5
Urszi (Ocena: 5) 05.04.2024 12:55
Takiej zupy krem jeszcze nie jadłam ale wydaje się być ciekawa. ostatnio robiłam za to krem z batatów w kohersenie wyszło smacznie i nawet dzieciaki się zajadały.
odpowiedz

Polecane dla Ciebie