Pain au chocolat. Przepis na deser, bez którego Francuzi nie wyobrażają sobie życia

Idealnie pasuje również na śniadanie.
Pain au chocolat. Przepis na deser, bez którego Francuzi nie wyobrażają sobie życia
Fot. iStock/Unsplash(D. Fagundes)
25.03.2024

Tego ciastka podobnie jak croissanta nie da się pomylić z żadnym innym. Kusi apetycznym rozwarstwionym ciastem o maślanym aromacie. Równie skutecznie wabi czekoladowym nadzieniem, które znajduje się w jego wnętrzu. Francuzi nie wyobrażają sobie bez niego życia. Nawet, jeżeli dokładają wszelkich starań, aby dbać o sylwetkę i trzymać się zdrowego jadłospisu, od czasu do czasu sobie na nie pozwalają. O którym łakociu mowa? 

Zobacz także: Masz ochotę na orientalne smaki? Rozsmakuj się w koreańskiej potrawie bibimbap

Pain au chocolat

Powyższy opis jak ulał pasuje do rozpływającego się w ustach wypieku, który w kraju nad Sekwaną określa się mianem pain au chocolat. Warto pokusić się o upieczenie kultowego francuskiego klasyka w domowym zaciszu. Przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale nasz trud z pewnością się opłaci. Pain au chocolat to bowiem prawdziwa uczta dla zmysłów. Uwaga, to wypiek, od którego można się od niego uzależnić...  

Składniki

Do upieczenia ciastek będziemy potrzebowały składników, takich jak: 3 płaskie łyżeczki suchych drożdży, 1/3 szklanki letniej wody, 3 i 3/4 szklanki przesianej mąki pszennej, 1/4 szklanki brązowego cukru, łyżeczka soli morskiej, ziarenka z laski wanilii, szklanka mleka 3,2% w temperaturze pokojowej, 1 i 1/3 kostki schłodzonego masła + 2 roztrzepane żółtka w rozmiarze L zmieszane z łyżką mleka do posmarowania na koniec, dwie tabliczki gorzkiej czekolady 

Sposób przygotowania

Łączymy drożdże wraz z letnią wodą i łyżką mleka. Mieszamy i odstawiamy na parę minut. Łączymy zaczyn drożdżowy z resztą składników oprócz masła. Mieszamy. Wyrabiamy ciasto przez około sześć minut. Nakrywamy miskę bawełnianą lub lnianą szmatką i odkładamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu bez przeciągów. Potem przekładamy ciasto do lodówki na około dwie godziny.

Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o grubości centymetra. Zostawiamy go na parę minut. Rozpłaszczamy masło. Formujemy je na kształt prostokąta, który powinien zająć 1/3 powierzchni ciasta (także musi mieć grubość centymetra). Układamy masło w dolnej części prostokąta. Zawijamy ciasto na wzór składania listu, dociskając i zlepiając brzegi. Ponownie rozwałkowujemy ciasto i kolejny raz zwijamy je jak list. Powtarzamy czynność jeszcze 4 razy. Potem chłodzimy ciasto przez dwadzieścia minut. Po chłodzeniu powtarzamy rozwałkowywanie i składanie raz jeszcze.

Podsypujemy ciasto mąką i szczelnie zawijamy je folią spożywczą. Chłodzimy je przez całą noc (lub dłużej, jeżeli zajdzie taka potrzeba - maksymalnie 24 godziny).

Rozwałkowujemy ciasto. Kroimy je na prostokąty, na których brzegach układamy po dwie kostki czekolady. Zwijamy je do połowy i dokładamy kolejne dwie kostki. Wykładamy ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakrywamy je i odstawiamy do wyrośnięcia na dwie godziny. Smarujemy je rozbełtanym żółtkiem. Pieczemy je przez około dwadzieścia minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego!

Zobacz także: Monkey bread. Najlepszy wytrawny wypiek, który znajdzie się na Twoim talerzu

Polecane wideo

To ON zagra nowego Jamesa Bonda!
To ON zagra nowego Jamesa Bonda! - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie