Dosłownie rozpływającego się w ustach musu z białej czekolady z intrygującą pistacjową nutą nie sposób sobie odmówić. Wszyscy fani wyrafinowanych słodkich smaków z pewnością oszaleją na punkcie tego niezwykłego deseru. Choć robi się go banalnie prosto i szybko, smakuje jak dzieło renomowanego francuskiego cukiernika. Oto wskazówki, które pozwolą Ci błyskawicznie i bezproblemowo przygotować ten niezwykły łakoć.
Zobacz także: Monkey bread. Najlepszy wytrawny wypiek, który znajdzie się na Twoim talerzu
Do przygotowania deseru będziemy potrzebowały składników, takich jak: 3 jajka w rozmiarze L w temperaturze pokojowej (oddzielamy białka od żółtek), 250 g białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, szczypta soli morskiej, 70 g masła, 500 g śmietanki kremówki, 120 g cukru pudru, 2 łyżki pasty pistacjowej
+ maliny lub jagody i listki mięty do posypania na koniec
Do wciąż ciepłej rozpuszczonej czekolady dodajemy masło. Mieszamy, czekając aż się roztopi. Potem wlewamy do czekoladowej masy żółtka. Znów mieszamy. Zaczynamy ubijać pianę z białek doprawionych szczyptą soli. Stopniowo dosypujemy do nich cukier puder. Kończymy ubijanie, gdy masa stanie się sztywna.
Delikatnie łączymy puszystą pianę z białek wraz z czekoladową masą i pastą pistacjową. Przekładamy mus do ozdobnych przezroczystych miseczek (na przykład z elegancką nóżką). Można też umieścić go w kokilkach i przez serwowaniem przełożyć na talerz.
Umieszczamy mus w lodówce. Należy chłodzić go przez około pięć godzin.
Przed podaniem posypujemy deser listkami mięty, a także malinami lub jagodami.
Smacznego!
Zobacz także: Ciasto bananowe z orientalnym twistem. Zawsze znika z talerzy w szalonym tempie