Masz ochotę na domowy wytrawny wypiek? Zastanawiasz się, jaką przekąskę przygotować dla gości? Koniecznie zabierz się za pieczenie wypieku o intrygującej nazwie monkey bread.
Zobacz także: Ciasto bananowe z orientalnym twistem. Zawsze znika z talerzy w szalonym tempie
Monkey bread to jeden ze sztandarowych przepisów wywodzących się z kuchni amerykańskiej. Warto wiedzieć, że jego pierwowzór należy do świata deserów. Małpi chlebek w tej odsłonie zachwyca kuszącym aromatem egzotycznych przypraw. Karmelizowane ciasto drożdżowe kusi wówczas wonią cynamonu i kardamonu. Swego czasu powstała również wytrawna wariacja ukochanego ciasta Amerykanów. Smakuje obłędnie, wygląda równie apetycznie. To fantastyczny pomysł na przekąskę dla gości. Nie sposób się jej oprzeć. Oto receptura.
Do upieczenia monkey bread będziemy potrzebowały składników, takich jak: 430 g przesianej mąki pszennej, 40 g świeżych drożdży, 3/4 szklanki ciepłego mleka 3,2 %, łyżeczka cukru, 150 g klarowanego masła, 4 jajka w rozmiarze M (w temperaturze pokojowej), łyżeczka soli morskiej, 4 łyżki drobno pokrojonych suszonych pomidorów, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka wędzonej papryki, szczypta kolorowego pieprzu, 2 łyżki oliwy z oliwek, duża garść startego parmezanu, 2 łyżeczki tymianku
+ 1 rozbełtane jajko zmieszane z łyżką mleka i łyżką oliwy oraz ziarna do dekoracji (na przykład czarny sezam, biały sezam, pestki dyni, słonecznik, czarnuszka)
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy, łącząc pokruszone drożdże wraz z ciepłym mlekiem, łyżeczką cukru oraz łyżeczką mąki. Odstawiamy go na około dziesięć minut. W tym czasie powinien zacząć bąblować i podwoić swoją objętość.
Przesypujemy składniki do miski, dolewamy do nich rozczyn drożdżowy i przez około kwadrans ugniatamy ciasto. Pod koniec smarujemy je oliwą, po czym zostawiamy do wyrośnięcia na półtorej godziny w ciepłym miejscu bez przeciągów. Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnicę i znów przez chwilę wygniatamy. Rozwałkowujemy je, podsypujemy mąką i zaczynamy wyrabiać z niego średniej wielkości kulki. Umieszczamy je na okrągłej blaszce. Łączymy je, tworząc okrąg. Potem dokładamy do niego kolejną warstwę kulek.
Smarujemy ciasto rozbełtanym jajkiem z oliwą i mlekiem. Posypujemy bułeczki ziarnami, dbając o atrakcyjną wizualnie różnorodność. Następnie znów odstawiamy je do wyrośnięcia na około pół godziny. Pieczemy bułeczki przez około dwadzieścia pięć/trzydzieści minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Zobacz także: Masz ochotę na orientalne smaki? Rozsmakuj się w koreańskiej potrawie bibimbap