Przepis na oszałamiający deser posset. Długo był rarytasem przeznaczonym dla arystokracji

To jeden z ukochanych deserów Brytyjczyków. Smakuje niesamowicie.
Przepis na oszałamiający deser posset. Długo był rarytasem przeznaczonym dla arystokracji
Fot. Instagram (https://www.instagram.com/highclere_castle/)/iStock
03.04.2024

Brytyjska kuchnia zyskała sobie swego czasu metkę nudnej i banalnej. Niezasłużenie! Warto wiedzieć, że można odnaleźć w niej receptury na wręcz oszałamiające przyjemnym aromatem i smakiem potrawy.

Zobacz także: Ciasto bananowe z orientalnym twistem. Zawsze znika z talerzy w szalonym tempie

Posset, czyli ulubiony deser brytyjskiej arystokracji

Mnóstwo brytyjskich dań i deserów wprawia smakoszy w niemały zachwyt. Nie odstają wcale od arcydzieł francuskiej bądź włoskiej kuchni. Trzeba jednak doprecyzować, że przez wieki lądowały głównie na stołach ludzi należących do arystokracji. Wyrafinowane smakołyki przygotowywano w wiekowych posiadłościach podobnych do słynnego zamku Highclere. To właśnie tam nakręcono kultowy serial „Downton Abbey”.

Jednym z ulubionych deserów, którymi raczono w tak zwanych country houses był posset. Jego źródeł można dopatrywać się w średniowiecznej kuchni dworskiej. Przez wieki ewaluował. Dołożono do niego bowiem apetyczny owocowy twist, najczęściej występujący w postaci brzoskwiń lub morel. Swoją drogą były owocami, które przez dekady uważano w Wielkiej Brytanii za najbardziej luksusowe. 

Posset z brzoskwiniami i nutą lawendy 

Składniki

Do przygotowania deseru będziemy potrzebowały składników, takich jak: 500 ml śmietanki kremówki, 1/4 szklanki płynnego miodu, 1/4 szklanki  soku z cytryny, skórka starta z cytryny, łyżka esencji waniliowej, 8 brzoskwiń, 8 łyżek cukru muscovado, 3 łyżki stołowe brandy + kwiaty lawendy do dekoracji

Sposób przygotowania

Umieszczamy brzoskwinie w misce. Zalewamy je ciepłą wodą. Po trzydziestu minutach zaczynamy delikatnie ściągać z nich skórki (nie używamy do tego celu noża). Kroimy je w kostkę i przerzucamy do rondla. Zalewamy je brandy i posypujemy cukrem muscovado. Podgotowujemy je przez parę minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy je do ostudzenia. Następnie umieszczamy je w lodówce. 

Łączymy śmietankę z miodem. Umieszczamy ją w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Potem zdejmujemy ją z ognia i dolewamy do niej sok z cytryny. Dodajemy do niej esencję waniliową i skórkę cytrynową. Dobrze mieszamy. Odstawiamy masę do ostudzenia.

Przekładamy po cztery łyżki brzoskwiń w syropie do przezroczystych szklanek lub pucharków. Potem nakładamy na nie masę powstałą ze śmietanki. Schładzamy deser przez cztery godziny. Przed podaniem posypujemy go kwiatami lawendy.

Smacznego!

Zobacz także: Spring rolls z boczniakami po wietnamsku. To idealna przekąska na wiosenne dni

Polecane wideo

Przegląd cudownych wiosennych torebek. Dzięki nim Twoje stylizacje zawsze będą chwytały spojrzenia
Przegląd cudownych wiosennych torebek. Dzięki nim Twoje stylizacje zawsze będą chwytały spojrzenia - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie