Brytyjska kuchnia zyskała sobie swego czasu metkę nudnej i banalnej. Niezasłużenie! Warto wiedzieć, że można odnaleźć w niej receptury na wręcz oszałamiające przyjemnym aromatem i smakiem potrawy.
Zobacz także: Ciasto bananowe z orientalnym twistem. Zawsze znika z talerzy w szalonym tempie
Mnóstwo brytyjskich dań i deserów wprawia smakoszy w niemały zachwyt. Nie odstają wcale od arcydzieł francuskiej bądź włoskiej kuchni. Trzeba jednak doprecyzować, że przez wieki lądowały głównie na stołach ludzi należących do arystokracji. Wyrafinowane smakołyki przygotowywano w wiekowych posiadłościach podobnych do słynnego zamku Highclere. To właśnie tam nakręcono kultowy serial „Downton Abbey”.
Jednym z ulubionych deserów, którymi raczono w tak zwanych country houses był posset. Jego źródeł można dopatrywać się w średniowiecznej kuchni dworskiej. Przez wieki ewaluował. Dołożono do niego bowiem apetyczny owocowy twist, najczęściej występujący w postaci brzoskwiń lub morel. Swoją drogą były owocami, które przez dekady uważano w Wielkiej Brytanii za najbardziej luksusowe.
Do przygotowania deseru będziemy potrzebowały składników, takich jak: 500 ml śmietanki kremówki, 1/4 szklanki płynnego miodu, 1/4 szklanki soku z cytryny, skórka starta z cytryny, łyżka esencji waniliowej, 8 brzoskwiń, 8 łyżek cukru muscovado, 3 łyżki stołowe brandy + kwiaty lawendy do dekoracji
Umieszczamy brzoskwinie w misce. Zalewamy je ciepłą wodą. Po trzydziestu minutach zaczynamy delikatnie ściągać z nich skórki (nie używamy do tego celu noża). Kroimy je w kostkę i przerzucamy do rondla. Zalewamy je brandy i posypujemy cukrem muscovado. Podgotowujemy je przez parę minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy je do ostudzenia. Następnie umieszczamy je w lodówce.
Łączymy śmietankę z miodem. Umieszczamy ją w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Potem zdejmujemy ją z ognia i dolewamy do niej sok z cytryny. Dodajemy do niej esencję waniliową i skórkę cytrynową. Dobrze mieszamy. Odstawiamy masę do ostudzenia.
Przekładamy po cztery łyżki brzoskwiń w syropie do przezroczystych szklanek lub pucharków. Potem nakładamy na nie masę powstałą ze śmietanki. Schładzamy deser przez cztery godziny. Przed podaniem posypujemy go kwiatami lawendy.
Smacznego!
Zobacz także: Spring rolls z boczniakami po wietnamsku. To idealna przekąska na wiosenne dni