Znudziło Ci się picie tradycyjnej kawy z mlekiem, americano, czy espresso? W takim razie koniecznie wprowadź do swojego kawowego repertuaru kofeinowe napoje z pysznymi, niesamowicie aromatycznymi dodatkami. Ich smak wprawi Cię w zachwyt. Dzięki nim z całą pewnością rozsmakujesz się w kawie na nowo. Oto receptury na smakowite kawy, które z powodzeniem mogą zastąpić desery. To prawdziwa uczta dla zmysłów!
Zobacz także: Masz ochotę na orientalne smaki? Rozsmakuj się w koreańskiej potrawie bibimbap
Do przygotowania napoju będziemy potrzebowały składników, takich jak: podwójne espresso, spienione mleko, szczypta anyżu, 2 łyżki domowego karmelu
Aby zrobić karmel, trzeba mieć pod ręką: 120 g cukru, 90 g masła, 110 ml śmietanki kremówki, szczypta soli morskiej
Przygotowujemy karmel. Wsypujemy na patelnię cukier i rozprowadzamy go po całej jej powierzchni. Podgrzewamy go na małym ogniu, aż się rozpuści (na tym etapie go nie mieszamy). Dodajemy go niego masło i bardzo energicznie mieszamy. Potem wlewamy na patelnię śmietankę. Znów mieszamy i odstawiamy z ognia.
Nakładamy do ulubionego kubka 2 łyżki karmelu, podsypujemy go anyżem. Dolewamy do niego espresso. Następnie powoli wlewamy do kawy spienione mleko.
Do przygotowania napoju będziemy potrzebowały składników, takich jak: podwójne espresso (warto wybrać ziarna o owocowym profilu smakowym), spienione mleko, 2 łyżki cukru waniliowego, łyżka miodu, miseczka malin (świeżych lub mrożonych)
Przygotowujemy syrop z malin. Umieszczamy je w rondelku, posypujemy cukrem waniliowym i podgotowujemy na małym ogniu. Gdy wytworzy się syrop, zdejmujemy rondel z palnika. Dodajemy do niego łyżkę miodu. Wlewamy 3 łyżki syropu do szklanki lub filiżanki. Dolewamy do niego espresso i spienione mleko.
Smacznego!
Zobacz także: Drożdżowe ciasteczka z pomarańczowym lukrem i pistacjami. Zawsze się udają!