Uwaga naleśnikożercy! Tego przepisu musicie wyuczyć się na pamięć. Zapewniamy, że puszyste karmelowe naleśniki w amerykańskim stylu będą lądowały na Waszych stołach regularnie. Są pyszne i banalnie proste w przygotowaniu. Ich zachwycający aromat fenomenalnie poprawia samopoczucie. Krótko mówiąc, nie da się ich nie pokochać.
Zobacz także: Masz ochotę na orientalne smaki? Rozsmakuj się w koreańskiej potrawie bibimbap
Do przygotowania ciasta na naleśniki będziemy potrzebowały składników, takich jak: 2 jajka w rozmiarze L, 1 i 1/4 szklanki przesianej mąki pszennej, 1 i 1/4 szklanki maślanki, kilka łyżek cukru pudru, 1/4 szklanki oleju słonecznikowego, łyżka cukru migdałowego, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżeczki zmielonego niełuskanego sezamu, szczypta soli morskiej, łyżeczka esencji waniliowej
Do przygotowania sosu karmelowego będziemy potrzebowały składników, takich jak: 120 g cukru, 90 g masła, 110 ml śmietanki kremówki
Łączymy składniki na ciasto. Miksujemy je przez kilka minut aż do powstania gładkiej, jednolitej masy. Robimy na patelni nieduże kleksy ciasta. Smażymy naleśniki z obu stron na bardzo małym ogniu (zagwarantuje to ich puszystość). Powinny uzyskać apetyczny złocisty odcień.
Przygotowujemy sos karmelowy. Wsypujemy na patelnię cukier i rozprowadzamy go po całej jej powierzchni. Podgrzewamy go na małym ogniu, aż się rozpuści (na tym etapie go nie mieszamy). Dodajemy do niego masło i bardzo energicznie mieszamy. Potem wlewamy na patelnię śmietankę. Znów mieszamy i odstawiamy z ognia.
Układamy naleśniki piętrowo na talerzach i polewamy je ciepłym sosem.
Smacznego!
Zobacz także: Drożdżowe ciasteczka z pomarańczowym lukrem i pistacjami. Zawsze się udają!