Na próżno szukać łasucha, który nie miałby bzika na punkcie chlebka bananowego. Zachwyca smakiem i aromatem. Jest puszysty, a zarazem przyjemnie wilgotny. Dosłownie rozpływa się w ustach. Krótko mówiąc to po prostu ciasto, któremu bardzo trudno się oprzeć. Każdy amator wypieków, w których banany grają pierwsze skrzypce, powinien wypróbować przepis na klasyczny amerykański banana bread z intrygującym orientalnym twistem. Bananowe ciasto podkręcone egzotycznym kardamonem i pastą miso smakuje uzależniająco pysznie.
Zobacz także: Ekspresowa śródziemnomorska sałatka, którą można jeść do wszystkiego. To bomba witaminowa
Do upieczenia ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: 7 bardzo dojrzałych bananów (4 dodajemy do ciasta, 3 zostawiamy jako dekorację na wierzch), 4 jajka w rozmiarze L, 200 g masła, 2 i 1/2 szklanki przesianej mąki pszennej, 150 g brązowego cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu, łyżeczka świeżo zmielonego imbiru, skórka starta z pomarańczy, 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, 2 łyżeczki jasnej pasty miso, szczypta soli morskiej
Ubijamy jajka z cukrem i solą morską na bardzo puszystą pianę. Stopniowo łączymy ją z roztopionym masłem. Rozgniatamy 4 banany widelcem. Łączymy masę wraz z pastą miso, skórką pomarańczową, sokiem z pomarańczy i przyprawami. Delikatnie przekładamy ją do piany jajecznej. Stopniowo dodajemy do mieszaniny resztę składników. Dobrze mieszamy.
Umieszczamy na spodzie tortownicy trzy przekrojone na pół banany. Wylewamy na nie ciasto. Pieczemy banana bread przez około 55 minut (lub do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Zobacz także: Spring rolls z boczniakami po wietnamsku. To idealna przekąska na wiosenne dni