Masz ochotę na orientalne smaki? Rozsmakuj się w koreańskiej potrawie bibimbap

Jest pyszna, zdrowa i banalnie prosta w przygotowaniu. Czego chcieć więcej?
Masz ochotę na orientalne smaki? Rozsmakuj się w koreańskiej potrawie bibimbap
Fot. Unsplash (K. Kraft)/iStock
11.03.2024

Niemałe grono smakoszy uważa kuchnię koreańską za jedną z najsmaczniejszych na świecie. Jest ceniona przez wielu z nich podobnie jak japońska, tajska, lankijska, czy indonezyjska. I w niej królują nieskomplikowane receptury, jak i intrygujące połączenia smaków.

Zobacz także: Ekspresowa śródziemnomorska sałatka, którą można jeść do wszystkiego. To bomba witaminowa

Jak przygotować koreańskie danie bibimbap?

Koreańczycy od niepamiętnych czasów potrafią w fenomenalny sposób łączyć aromaty oraz smaki. Ich dania intrygują ze względu na przenikanie się w nich delikatnej słodyczy, pikanterii, wyważonej słoności, jak i przyjemnej orzeźwiającej kwaśności. To mieszanka, która potrafi wprawić w niemały zachwyt kubeczki smakowe nawet najbardziej wymagających łakomczuchów. Podobne wrażenie można osiągnąć, kosztując jedno ze sztandarowych dań kuchni koreańskiej, czyli bibimbap. Ta posiadająca zapadającą w pamięć nazwę potrawa jest pyszna, zdrowa, a do tego banalnie prosta w przygotowaniu. Oto, jak zabrać się za jej robienie. 

Składniki

Do przygotowania dania będziemy potrzebowały składników, takich jak: czerwona cebula pokrojona w piórka, 2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, dwucentymetrowy kawałek imbiru pokrojony w cienkie plasterki, nieduża pokrojona drobno papryczka chili, szczypior, czarny niełuskany sezam, sok z limonki, duża marchewka pokrojona w słupki, kiełki fasoli mung, nieduży ogórek, 2 jajka sadzone, oliwa, 2 łyżki sosu sojowego, duża łyżka miodu, łyżka octu ryżowego, płat alg, miseczka ugotowanego ryżu, duży pak choi 

Sposób przygotowania

Szklimy cebulę. Podsmażamy czosnek, imbir i marchewkę. Na samym środku talerza z ciepłym ryżem układamy jajka sadzone. Potem promieniście dekorujemy danie podsmażoną marchewką, kiełkami fasoli mung, ogórkiem, liśćmi kapusty pak choi i rozdrobnionymi algami.

Łączymy sos sojowy, miód, ocet ryżowy i sok z połowy limonki. Dodajemy do mieszaniny papryczkę chili. Polewamy danie sosem. Potem posypujemy je grubo pokrojonym szczypiorem i sezamem. 

Smacznego!

Zobacz także: Francuzi szaleją za tymi naleśnikami. To słodki rarytas, któremu nie mogą się oprzeć

Polecane wideo

Tak będziemy malowały paznokcie przez kolejne miesiące. Od teraz stosujemy triki gwiazd
Tak będziemy malowały paznokcie przez kolejne miesiące. Od teraz stosujemy triki gwiazd - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie