Każdy, kto śmiało może określić się mianem amatora drożdżowych wypieków, koniecznie powinien wypróbować przepis na ciastka z aromatycznym pomarańczowym lukrem oraz pistacjami. Są uzależniająco pyszne i apetycznie puszyste. Dosłownie rozpływają się w ustach. Ich kolejną zaletą jest to, że zawsze się udają.
Zobacz także: Aromatyczna konfitura z egzotyczną nutą. Cudownie podkręca smak kanapek, gofrów i naleśników
Do upieczenia ciastek będziemy potrzebowały składników, takich jak: 400 g przesianej mąki pszennej, 40 g świeżych drożdży, 3/4 szklanki ciepłego mleka 3,2 %, 170 g cukru do wypieków, 3 łyżki cukru waniliowego, 150 g klarowanego masła, 4 jajka (w temperaturze pokojowej), 2 łyżki cynamonu, 2 łyżki świeżo zmielonego kardamonu, łyżka skórki cytrynowej, szczypta soli morskiej, oliwa + 1 rozbełtane jajko zmieszane z łyżką mleka do posmarowania na koniec
Do zrobienia lukru do ciastek będziemy potrzebowały składników, takich jak: sok z połowy pomarańczy, sok z połowy cytryny, 1 i 1/3 szklanki cukru pudru, skórka starta z pomarańczy + garść niesolonych rozdrobnionych pistacji do posypania na koniec
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy, łącząc pokruszone drożdże wraz z ciepłym mlekiem, łyżeczką cukru oraz łyżeczką mąki. Odstawiamy go na około dziesięć minut. W tym czasie powinien zacząć bąblować i podwoić swoją objętość.
Przesypujemy składniki do miski (oprócz jabłek) i przez około kwadrans ugniatamy ciasto. Pod koniec smarujemy je oliwą, nakrywamy, po czym zostawiamy do wyrośnięcia na półtorej godziny w ciepłym miejscu bez przeciągów. Po upłynięciu wskazanego czasu znów ugniatamy przez chwilę ciasto (możemy podsypać je mąką). Mieszamy składniki na polewę. Rozdrabniamy pistacje.
Formujemy z ciasta ósemki lub wieńce. Umieszczamy je na blaszce do pieczenia i nakrywamy bawełnianą szmatką. Odstawiamy je do wyrośnięcia na czterdzieści minut. Potem smarujemy je rozbełtanym jajkiem. Pieczemy ciasteczka przez dwadzieścia pięć minut w temperaturze 180 stopni (lub do osiągnięcia przez nie apetycznego złocistego odcienia). Przed podaniem studzimy je, polewamy lukrem i posypujemy pistacjami.
Smacznego!
Zobacz także: Włoski deser, który zawróci w głowie każdemu łakomczuchowi. To kulinarna podróż na Sycylię