Kuchnia włoska słynie ze swej wyrafinowanej prostoty. Mnóstwo w niej dań, w których korzysta się z zaledwie paru składników, osiągając dzięki nim wręcz obłędny efekt. Co więcej, to zachwycające smakiem i aromatem potrawy, które przygotowuje się błyskawicznie. Jedną z nich jest makaron z sosem pomidorowo-orzechowym. Oto receptura.
Zobacz także: Puszyste drożdżowe bułeczki z masłem czosnkowym. Pycha!
Do przygotowania makaronu będziemy potrzebowały składników, takich jak: ulubiony makaron (najlepiej świeży), oliwa, garść startego parmezanu, bardzo drobno pokrojona czerwona cebula, 2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, garść zmielonych orzechów włoskich , świeżo zmielony czarny pieprz, drobno posiekany pęczek pietruszki, łyżeczka oregano, łyżeczka bazylii, szczypta soli morskiej, szczypta gałki muszkatołowej, pomidory koktajlowe w puszce, 3 łyżki octu balsamicznego, łyżka brązowego cukru
+ do podania mozzarella di buffala i listki świeżej bazylii
Gotujemy ulubiony makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Podsmażamy czosnek. Szklimy cebulę. W trakcie procesu szklenia dodajemy do niej ocet balsamiczny i brązowy cukier, dzięki czemu apetycznie się skarmelizuje. Potem dorzucamy na patelnię przyprawy i skrapiamy całość oliwą. Mieszamy. Dodajemy do cebuli i czosnku zmielone orzechy włoskie, pomidory w puszcze, natkę pietruszki i starty parmezan. Łączymy sos wraz z ugotowanym makaronem. Przed podaniem układamy na paście mozzarellę i listki bazylii.
Smacznego!
Zobacz także: Włoski deser, który zawróci w głowie każdemu łakomczuchowi. To kulinarna podróż na Sycylię