Aromatyczna konfitura z egzotyczną nutą. Cudownie podkręca smak kanapek, gofrów i naleśników

Sprawdzi się też jako dip serwowany do deski serów.
Aromatyczna konfitura z egzotyczną nutą. Cudownie podkręca smak kanapek, gofrów i naleśników
Fot. Unsplash (J. Khlebnikova/A. Schimmeck)
29.02.2024

Słodycz mango i mandarynek, przyjemna kwaskowata rześkość marakui i limonki, upajający zmysły aromat wanilii i kolendry. Czy istnieje doskonalsze smakowe połącznie? Wielu smakoszy stwierdzi zapewne, że to kwintesencja kulinarnego wyrafinowania. Warto wiedzieć, że podobne smaki świetnie sprawdzą się nie tylko w rozmaitych wypiekach, kremach i lodach, ale także w dżemach. Oto receptura na przepyszną egzotyczną konfiturę, która genialnie pokręca smak kanapek, gofrów oraz naleśników. Pasuje też na dip serwowany do deski serów. Przygotowuje się ją banalnie prosto. 

Zobacz także: Selerowe placuszki z parmezanem. Ten przepis na stałe wejdzie do Twojej diety ♥

Konfitura z mango, marakui i limonki

Składniki

Do przygotowania konfitury będziemy potrzebowały składników, takich jak: 1/2 kg mandarynek, 2 duże dojrzałe mango, 4 marakuje, sok wyciśnięty z limonki, skórka starta z limonki, ziarenka z laski wanilii, 200 g cukru trzcinowego, 2 łyżeczki świeżo zmielonego kardamonu, 2 gałązki świeżego tymianku

Sposób przygotowania

Obieramy mandarynki, mango i marakuje. Rozdrabniany je i umieszczamy w garnku. Łączymy je wraz z resztą składników. Gotujemy je na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy masa zgęstnieje, wyjmujemy z niej gałązki tymianku. Przekładamy konfiturę do niewielkich słoiczków.

Smacznego!

Zobacz także: Przepis na ravioli idealne. Zachwyci Cię już po jednym kęsie

Te sesje zdjęciowe gwiazd przeszły do historii. Nie obyło się bez kontrowersji
Te sesje zdjęciowe gwiazd przeszły do historii. Nie obyło się bez kontrowersji - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie