Słodycz mango i mandarynek, przyjemna kwaskowata rześkość marakui i limonki, upajający zmysły aromat wanilii i kolendry. Czy istnieje doskonalsze smakowe połącznie? Wielu smakoszy stwierdzi zapewne, że to kwintesencja kulinarnego wyrafinowania. Warto wiedzieć, że podobne smaki świetnie sprawdzą się nie tylko w rozmaitych wypiekach, kremach i lodach, ale także w dżemach. Oto receptura na przepyszną egzotyczną konfiturę, która genialnie pokręca smak kanapek, gofrów oraz naleśników. Pasuje też na dip serwowany do deski serów. Przygotowuje się ją banalnie prosto.
Zobacz także: Selerowe placuszki z parmezanem. Ten przepis na stałe wejdzie do Twojej diety ♥
Do przygotowania konfitury będziemy potrzebowały składników, takich jak: 1/2 kg mandarynek, 2 duże dojrzałe mango, 4 marakuje, sok wyciśnięty z limonki, skórka starta z limonki, ziarenka z laski wanilii, 200 g cukru trzcinowego, 2 łyżeczki świeżo zmielonego kardamonu, 2 gałązki świeżego tymianku
Obieramy mandarynki, mango i marakuje. Rozdrabniany je i umieszczamy w garnku. Łączymy je wraz z resztą składników. Gotujemy je na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy masa zgęstnieje, wyjmujemy z niej gałązki tymianku. Przekładamy konfiturę do niewielkich słoiczków.
Smacznego!
Zobacz także: Przepis na ravioli idealne. Zachwyci Cię już po jednym kęsie