Drożdżowe ciasta i ciastka to coś, co zawsze wywołuje uśmiech na twarzy. Apetycznie puszyste słodkie, jak i wytrawne wypieki kojarzą się wielu osobom z błogim dzieciństwem. Każdy amator drożdżowych rarytasów powinien koniecznie wypróbować przepis na rozpływające się w ustach bułeczki z masłem czosnkowym i parmezanem. Zawrócą w głowach wszystkim łakomczuchom.
Zobacz także: Włoski deser, który zawróci w głowie każdemu łakomczuchowi. To kulinarna podróż na Sycylię
Do upieczenia bułeczek będziemy potrzebowały składników, takich jak: 430 g przesianej mąki pszennej, 40 g świeżych drożdży, 3/4 szklanki ciepłego mleka 3,2 %, łyżeczka cukru, 150 g klarowanego masła, 4 jajka w rozmiarze M (w temperaturze pokojowej), łyżeczka soli morskiej, szczypta kolorowego pieprzu, 2 łyżki oliwy z oliwek, garść startego parmezanu, łyżeczka tymianku + 1 rozbełtane jajko zmieszane z łyżką mleka i łyżką oliwy
Do zrobienia masła czosnkowego będziemy potrzebowały składników, takich jak: 100 g masła w temperaturze pokojowej, 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę), szczypta soli morskiej, 2 łyżeczki soku z cytryny, skórka starta z jednej cytryny, szczypta świeżo zmielonego kolorowego pieprzu, łyżeczka ziół prowansalskich
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy, łącząc pokruszone drożdże wraz z ciepłym mlekiem, łyżeczką cukru oraz łyżeczką mąki. Odstawiamy go na około dziesięć minut. W tym czasie powinien zacząć bąblować i podwoić swoją objętość.
Przesypujemy składniki do miski, dolewamy do nich rozczyn drożdżowy i przez około kwadrans ugniatamy ciasto. Pod koniec smarujemy je oliwą, po czym zostawiamy do wyrośnięcia na półtorej godziny w ciepłym miejscu bez przeciągów.
Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnicę i znów przez chwilę wygniatamy. Rozwałkowujemy je, podsypujemy mąką i smakujemy masłem czosnkowym. Potem zwijamy ciasto w rulon, który kroimy na kilkucentymetrowe kawałki.
Wykładamy je w odstępach na formę do pieczenia i smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem i oliwą. Następnie znów odstawiamy je do wyrośnięcia na około pół godziny. Pieczemy bułeczki przez około dwadzieścia pięć minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Zobacz także: Przepis na obłędnie pyszny makaron z bakłażanem, parmezanem i migdałami. Palce lizać!