Puszyste drożdżowe bułeczki z masłem czosnkowym. Pycha!

Zawrócą w głowach wszystkim łakomczuchom.
Puszyste drożdżowe bułeczki z masłem czosnkowym. Pycha!
Fot. Instagram.com (https://www.instagram.com/marissamakes)
27.02.2024

Drożdżowe ciasta i ciastka to coś, co zawsze wywołuje uśmiech na twarzy. Apetycznie puszyste słodkie, jak i wytrawne wypieki kojarzą się wielu osobom z błogim dzieciństwem. Każdy amator drożdżowych rarytasów powinien koniecznie wypróbować przepis na rozpływające się w ustach bułeczki z masłem czosnkowym i parmezanem. Zawrócą w głowach wszystkim łakomczuchom. 

Zobacz także: Włoski deser, który zawróci w głowie każdemu łakomczuchowi. To kulinarna podróż na Sycylię

Drożdżowe bułeczki z masłem czosnkowym i parmezanem

Składniki

Do upieczenia bułeczek będziemy potrzebowały składników, takich jak: 430 g przesianej mąki pszennej, 40 g świeżych drożdży, 3/4 szklanki ciepłego mleka 3,2 %, łyżeczka cukru, 150 g klarowanego masła, 4 jajka w rozmiarze M (w temperaturze pokojowej), łyżeczka soli morskiej, szczypta kolorowego pieprzu, 2 łyżki oliwy z oliwek, garść startego parmezanu, łyżeczka tymianku + 1 rozbełtane jajko zmieszane z łyżką mleka i łyżką oliwy

Do zrobienia masła czosnkowego będziemy potrzebowały składników, takich jak: 100 g masła w temperaturze pokojowej, 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę), szczypta soli morskiej, 2 łyżeczki soku z cytryny, skórka starta z jednej cytryny, szczypta świeżo zmielonego kolorowego pieprzu, łyżeczka ziół prowansalskich

Sposób przygotowania

Przygotowujemy rozczyn drożdżowy, łącząc pokruszone drożdże wraz z ciepłym mlekiem, łyżeczką cukru oraz łyżeczką mąki. Odstawiamy go na około dziesięć minut. W tym czasie powinien zacząć bąblować i podwoić swoją objętość.

Przesypujemy składniki do miski, dolewamy do nich rozczyn drożdżowy i przez około kwadrans ugniatamy ciasto. Pod koniec smarujemy je oliwą, po czym zostawiamy do wyrośnięcia na półtorej godziny w ciepłym miejscu bez przeciągów.

Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnicę i znów przez chwilę wygniatamy. Rozwałkowujemy je, podsypujemy mąką i smakujemy masłem czosnkowym. Potem zwijamy ciasto w rulon, który kroimy na kilkucentymetrowe kawałki.

Wykładamy je w odstępach na formę do pieczenia i smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem i oliwą. Następnie znów odstawiamy je do wyrośnięcia na około pół godziny. Pieczemy bułeczki przez około dwadzieścia pięć minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

Zobacz także: Przepis na obłędnie pyszny makaron z bakłażanem, parmezanem i migdałami. Palce lizać!

Polecane wideo

Te sesje zdjęciowe gwiazd przeszły do historii. Nie obyło się bez kontrowersji
Te sesje zdjęciowe gwiazd przeszły do historii. Nie obyło się bez kontrowersji - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie