Trudno znaleźć Włocha, który nie przepadałby za pierożkami określanymi mianem ravioli. Można zajadać się nimi regularnie i nie narzekać na nudę, jako że występują na Półwyspie Apenińskim w niezliczonych wersjach. Mówi się, że każda mamma, jak i każdy szanujący się włoski szef kuchni ma na nie własną sekretną recepturę. Warto wiedzieć, ravioli to jedno z najstarszych włoskich dań. Otóż zajada się je tam już od XIV stulecia. Każdy, kto zatęskni się za śródziemnomorskimi smakami i ma ochotę na domowy posiłek, koniecznie powinien wypróbować przepis na buraczane ravioli z kolendrowym pesto. Palce lizać!
Zobacz także: Trzy pyszne dressingi, które pasują do wszystkiego. To idealne dodatki do sałatek, desek serów i kanapek
Do przygotowania ciasta na ravioli będziemy potrzebowały składników, takich jak: 350 g przesianej mąki pszennej, 50 g semoliny, szczypta soli morskiej, 3 jajka w rozmiarze L, 3 łyżki wody, 130 g przestudzonego purée buraczanego
Do przygotowania nadzienia do ravioli będziemy potrzebowały składników, takich jak: listki kolendry zerwane z małej doniczki, połowa pęczka pietruszki, 2 małe ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, garść zmielonych orzechów nerkowca, garść startego parmezanu, 70 ml oliwy z oliwek, sól morska, świeżo zmielony kolorowy pieprz
Łączymy ze sobą składniki na ciasto i zaczynamy je wyrabiać. Powinno być bardzo elastyczne. Rozwałkowujemy ciasto na dwa cienkie placki. Podsypujemy je mąką. Wycinamy z niego niewielkie prostokąty lub koła.
Blendujemy składniki na kolendrowe pesto. Potem nakładamy po łyżce do każdego pierożka. Dokładnie łączymy brzegi. Następnie wrzucamy pierożki do wrzącej wody. Są gotowe, gdy tylko zaczną wypływać na powierzchnię (zajmuje to mniej więcej 3 minuty).
Smacznego!
Zobacz także: Różana tarta z nutą wanilii. Nie jadłaś pyszniejszego ciasta