Odkryłaś, że masz w lodówce selera i nie masz pojęcia, co z niego wyczarować? W takim razie koniecznie postaw na przygotowania uzależniająco pysznych placuszków selerowych z aromatycznym parmezanem i karmelizowaną czerwoną cebulą. To idealny pomysł na lunch lub obiad.
Zobacz także: Włoski deser, który zawróci w głowie każdemu łakomczuchowi. To kulinarna podróż na Sycylię
Do przygotowania przekąski będziemy potrzebowały składników, takich jak: duży obrany ze skórki seler, 150 g startego parmezanu, 2 drobno pokrojone duże czerwone cebule, 3 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki brązowego cukru, oliwa, świeżo zmielony czarny pieprz, sól morska, łyżka soku z cytryny, łyżeczka ziół prowansalskich, drobno posiekana połowa natki pietruszki, 2 łyżki mąki, jajko
Kroimy selera na ćwiartki. Ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Szklimy cebulę na oliwie. Posypujemy ją brązowym cukrem i polewamy octem balsamicznym. Od czasu do czasu mieszamy. Po kilku minutach ciągamy ją z ognia
Dodajemy do startego selera parmezan, karmelizowaną cebulę, natkę pietruszki, mąkę, przyprawy oraz rozbełtane jajko. Bardzo dobrze mieszamy. Formujemy z powstałej masy nieduże kulki. Spłaszczamy je i smażymy z dwóch stron. Warto smażyć placuszki na patelni wyłożonej papierem do pieczenia. Dzięki temu nie będą do niej przywierały. Smażona bez tłuszczu przekąska będzie lżejsza i jeszcze bardziej smakowita. Placuszki świetnie smakują z jogurtem greckim.
Smacznego!
Zobacz także: Przepis na obłędnie pyszny makaron z bakłażanem, parmezanem i migdałami. Palce lizać!