Obfitująca w gigantyczne ilości cennych składników odżywczych brukselka to jedno z najmniej lubianych warzyw. Warto ją czym prędzej odczarować. Odpowiednio doprawiona potrafi wprawiać kubeczki smakowe w niemały zachwyt. Jeśli nie masz pomysłu na obiad, koniecznie zabierz się za przygotowywanie zapiekanej brukselki z tofu i dynią. Palce lizać!
Zobacz także: Włoski deser, który zawróci w głowie każdemu łakomczuchowi. To kulinarna podróż na Sycylię
Do przygotowania potrawy będziesz potrzebowała składników, takich jak: 400 g brukselki, 200 g dyni pokrojonej w niedużą kostkę, 200 g tofu, łyżeczka słodkiej papryki, 2 łyżki sosu sojowego, oliwa, chili, świeżo zmielony czarny pieprz
Do przygotowania sosu do potrawy będziesz potrzebowała składników, takich jak: 4 łyżki octu balsamicznego, stołowa łyżka miodu, 2 łyżki musztardy Dijon, łyżka sosu sojowego, 3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę i podsmażone, łyżka tahini
+ garść parmezanu, świeża kolendra i ziarenka z połowy granatu
Umieść brukselkę i dynię na brytfance lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pokrój tofu na duże kostki. Obtocz je w sosie sojowym i posyp słodką papryką oraz szczyptą chili. Skrop wszystko oliwą i dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zapiekaj warzywa z tofu przez dwadzieścia pięć minut.
Wymieszaj składniki na sos. Następnie wyjmij blaszkę z piekarnika. Polej zapiekankę przygotowanym sosem i posyp parmezanem. Ponownie zapiekaj warzywa, tym razem przez siedem minut. Przed podaniem posyp potrawę listkami świeżej kolendry i ziarenkami granatu.
Smacznego!
Zobacz także: Deser jak marzenie. Oto, jak zrobić domowe ptasie mleczko