Nie przepadałaś dotychczas za kalafiorem? Uważałaś go za nudne i raczej niezachęcające aromatem warzywo? Koniecznie zmień o nim zdaniem. Jeśli kalafior zyska odpowiednią kulinarną oprawę, potrafi wprawiać kubeczki smakowe w zachwyt. Warto go zatem odczarować, przygotowując kalafiorowe steki serwowane wraz z sosem w stylu francuskim. Pycha!
Zobacz także: Trzy pyszne dressingi, które pasują do wszystkiego. To idealne dodatki do sałatek, desek serów i kanapek
Do przygotowania przekąski będziesz potrzebowała składników, takich jak: spory kalafior, oliwa, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
Do przygotowania sosu do przekąski będziesz potrzebowała składników, takich jak: duża czerwona cebula pokrojona w piórka, 3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, 100 g serka w typie mascarpone, 2 łyżki musztardy Dijon, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżka octu balsamicznego, łyżka sosu sojowego, łyżka soku z cytryny, stołowa łyżka miodu, 150 ml śmietanki kremówki, 100 g sera roquefort, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka przyprawy garam masala, szczypta świeżo zmielonego kolorowego pieprzu, szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
+ świeża kolendra do podania
Pokrój kalafiora na grube plastry. Umieść je na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Nasmaruj je oliwą, dopraw odrobiną soli morskiej oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Piecz kalafiora przez około dwadzieścia pięć minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotuj sos. Podsmaż w rondlu na oliwie czosnek, zeszklij cebulę. Dodaj kolejną łyżkę oliwy i wysyp na patelnię przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Potem dodaj do nich resztę składników. Podgrzewaj je na małym ogniu, przez cały czas mieszając. Przerwij, gdy sos stanie się aksamitny.
Podawaj upieczone steki kalafiorowe z dużym kleksem ciepłego sosu i listkami kolendry.
Smacznego!
Zobacz także: Deser jak marzenie. Oto, jak zrobić domowe ptasie mleczko