Nie od dziś wiadomo, że Włosi, a zwłaszcza Sycylijczycy kochają cytrusowe desery. Nietrudno się im dziwić. Pomarańczowe, klementynkowe, cytrynowe, czy bergamotkowe nuty fenomenalnie przełamują słodycz i dodają łakociom świeżości. I my się nimi zachwyćmy. Koniecznie wypróbujmy przepis na aromatyczny pomarańczowy krem z nutą kardamonu. Jest nie tylko uzależniająco pyszny, ale też nieprzeciętnie apetyczny. Tradycyjnie serwuje się go bowiem w skórkach pomarańczy, cytryn lub klementynek.
Zobacz także: Przepis na obłędnie pyszny makaron z bakłażanem, parmezanem i migdałami. Palce lizać!
Do przygotowania deseru będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 g serka mascarpone, 100 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki, sok wyciśnięty z 2 pomarańczy, 3 łyżki soku z cytryny, 2 tabliczki jakościowej białej czekolady, skórka starta z cytryny, łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu, szczypta cynamonu
Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej. Miksujemy śmietankę kremówkę na puszystą masę. Powoli dodajemy do niej serek mascarpone. Znów miksujemy. Delikatnie łączymy powstałą masę wraz z resztą składników. Ponownie miksujemy - krem powinien być aksamitnie gładki. Umieszczamy go w skórkach pomarańczy, cytryn bądź klementynek. Schładzamy deser przez około trzy godziny.
Smacznego!
Zobacz także: Trzy pyszne dressingi, które pasują do wszystkiego. To idealne dodatki do sałatek, desek serów i kanapek