Włoski deser, który zawróci w głowie każdemu łakomczuchowi. To kulinarna podróż na Sycylię

Palce lizać!
Włoski deser, który zawróci w głowie każdemu łakomczuchowi. To kulinarna podróż na Sycylię
Fot. Instagram.com (https://www.instagram.com/silvia_salvialimone/)
18.02.2024

Nie od dziś wiadomo, że Włosi, a zwłaszcza Sycylijczycy kochają cytrusowe desery. Nietrudno się im dziwić.  Pomarańczowe, klementynkowe, cytrynowe, czy bergamotkowe nuty fenomenalnie przełamują słodycz i dodają łakociom świeżości. I my się nimi zachwyćmy. Koniecznie wypróbujmy przepis na aromatyczny pomarańczowy krem z nutą kardamonu. Jest nie tylko uzależniająco pyszny, ale też nieprzeciętnie apetyczny. Tradycyjnie serwuje się go bowiem w skórkach pomarańczy, cytryn lub klementynek. 

Zobacz także: Przepis na obłędnie pyszny makaron z bakłażanem, parmezanem i migdałami. Palce lizać!

Pomarańczowy krem z nutą kardamonu

Do przygotowania deseru będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 g serka mascarpone, 100 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki, sok wyciśnięty z 2 pomarańczy, 3 łyżki soku z cytryny, 2 tabliczki jakościowej białej czekolady, skórka starta z cytryny, łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu, szczypta cynamonu

Sposób przygotowania

Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej. Miksujemy śmietankę kremówkę na puszystą masę. Powoli dodajemy do niej serek mascarpone. Znów miksujemy. Delikatnie łączymy powstałą masę wraz z resztą składników. Ponownie miksujemy - krem powinien być aksamitnie gładki. Umieszczamy go w skórkach pomarańczy, cytryn bądź klementynek. Schładzamy deser przez około trzy godziny.

Smacznego!

Zobacz także: Trzy pyszne dressingi, które pasują do wszystkiego. To idealne dodatki do sałatek, desek serów i kanapek

Polecane wideo

Szturmem zdobywa świat modelingu. Oto Tina Kunakey, czyli „wcielenie doskonałości”
Szturmem zdobywa świat modelingu. Oto Tina Kunakey, czyli  „wcielenie doskonałości” - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie