Na próżno szukać łasucha, który nie przepadałby za ptasim mleczkiem. To po prostu kultowy łakoć, któremu nie sposób się oprzeć. Warto wiedzieć, że z łatwością można zacząć przygotowywać jego wariację w domowym zaciszu. I ona zachwyca lekkością, a do tego dosłownie rozpływa się w ustach. Palce lizać!
Zobacz także: Przepis na obłędnie pyszny makaron z bakłażanem, parmezanem i migdałami. Palce lizać!
Do przygotowania deseru będziesz potrzebowała składników, takich jak: 6 białek, 3/4 szklanki drobnego cukru, 2 łyżki żelatyny 120 ml wrzątku, ziarenka z laski wanilii, skórka starta z pomarańczy, skórka starta z cytryny, łyżka soku z pomarańczy
Do zrobienia polewy będziesz potrzebowała składników, takich jak: tabliczka gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej, garść posiekanych orzechów nerkowca, 4 łyżki śmietanki kremówki
+ foremki do kostek lodu
Zalej żelatynę wrzątkiem. Dobrze wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Ubij pianę z białek. W trakcie ubijania stopniowo dodawaj do niej cukier. Delikatnie połącz powstałą masę wraz z resztą składników w tym ostudzoną żelatyną.
Wylej masę do foremek do kostek lodu. Umieść je w lodówce na całą noc, aby prasie mleczka stężały. Kolejnego dnia obtocz je w polewie czekoladowej z dodatkiem orzechów nerkowca. Ułóż je na kratce, aby swobodnie ociekły. Potem ponownie umieść je w lodówce, tym razem na dwie godziny.
Smacznego!
Zobacz także: Trzy pyszne dressingi, które pasują do wszystkiego. To idealne dodatki do sałatek, desek serów i kanapek