Naprawę trudno znaleźć osobę, która nie przepadałaby za naleśnikami, a zwłaszcza za ich deserowymi wersjami. Jeśli i Ty należysz do grona naleśnikożerców, koniecznie wypróbuj przepis na naleśniki z kremem orzechowym. Są banalnie proste w przygotowaniu i wręcz uzależniająco pyszne, więc z pewnością wejdą do repertuaru kulinarnego wielu osób.
Zobacz także: Bowl z grillowaną dynią. Ten obiad doda Ci mnóstwo energii - pycha!
Do przygotowania ciasta na naleśniki będziesz potrzebowała składników, takich jak: szklanka przesianej mąki pszennej, 2 jajka w rozmiarze L, 1 niepełna szklanka mleka 3,2 %, 3/4 szklanki wody gazowanej, 3 łyżki klarowanego masła, szczypta soli morskiej, olej roślinny do smażenia
Do przygotowania kremu do naleśników będziesz potrzebowała składników, takich jak: 200 g serka mascarpone, 100 g zmielonych orzechów laskowych, szczypta soli morskiej, 3 łyżki śmietanki kremówki, tabliczka gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej, łyżka esencji waniliowej, szczypta cynamonu
+ garść rozdrobnionych ulubionych orzechów do posypania na koniec
Połącz składniki na ciasto naleśnikowe. Miksuj je przez chwilę. Usmaż naleśniki na dobrzej rozgrzanej patelni. Powinny być bardzo cienkie i apetycznie zrumienione z obu stron.
Przygotuj krem orzechowy. Połącz serek mascarpone wraz z gorzką czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej, zmielonymi orzechami i esencją waniliową. Dobrze wymieszaj. Posmaruj naleśniki kremem, a potem zwiń je w rulony. Udekoruj deser ulubionymi orzechami.
Smacznego!
Zobacz także: Pomysł na najlepszy zimowy lunch. Drożdżowe bułeczki z serem i suszonymi pomidorami