Zastanawiasz się, w jaki sposób urozmaicić swoje posiłki? Chciałabyś, aby były nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze? W takim razie koniecznie zacznij przygotowywać aromatyczne domowe pikle. Ogórki, papryki, kalarepy, cukinie, brokuły, marchewki, czy kalafiory zanurzone w zalewie octowej z dodatkiem ziół potrafią zachwycać swoimi wyszukanymi smakami i wzbogacać wiele potraw, czy przekąsek.
Zobacz także: To ciasto ma konsystencję jak puszysta chmurka. Smakuje jak śliwka w czekoladzie
Historycy są zdanie, że ludzie zajmują się piklowaniem warzyw już od niepamiętnych czasów. Pikle robiono jednak nie tylko ze względu na ich niezaprzeczalne walory smakowe. Technika piklowania, czyli zanurzania w roztworze octowym, podobnie jak kiszenie była po prostu bardzo skuteczną metodą konserwującą żywność. Warto wiedzieć, że smakowite pikle to też prawdziwa bomba witaminowa. Mają mnóstwo nieocenionych właściwości. Przede wszystkim genialnie wzmacniają odporność, poprawiają krążenie krwi, obniżają ciśnienie, a także doskonale wpływają na układ trawienny. Koniecznie wprowadź je do swojego jadłospisu. Oto pomysły na pyszne pikle. Robi się je banalnie prosto.
Do przygotowania pikli będziesz potrzebowała składników, takich jak: 400 g małych ogórków pokrojonych na długie plastry, 200 g czerwonej papryki pokrojonej w słupki, 200 g żółtej papryki pokrojonej w słupki,1 duży ząbek czosnku, 3 cm korzenia chrzanu, pół łyżeczki gorczycy, 6 łyżek białego octu winnego, 200 ml wody, łyżeczka soli, łyżeczka cukru, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 7 ziaren kolorowego pieprzu, 2 łyżeczki musztardy, łyżeczka czerwonej czubrycy
Do przygotowania pikli będziesz potrzebowała składników, takich jak: 400 g marchewek pokrojonych na długie plastry, 400 g kalarepy pokrojonej na podłużne kawałki, 2 duże ząbek czosnku, 3 cm korzenia chrzanu, 6 łyżek białego octu winnego, 200 ml wody, łyżeczka soli, łyżeczka cukru, pół łyżeczki gorczycy, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 7 ziaren czarnego pieprzu, 2 gałązki świeżego rozmarynu, łyżeczka ziaren kolendry
Do przygotowania pikli będziesz potrzebowała składników, takich jak: 400 g kalafiora podzielonego na różyczki, 300 g brokułu podzielonego na nieduże kawałki, 2 duże ząbki czosnku, 3 cm korzenia chrzanu, 6 łyżek białego octu winnego, 200 ml wody, łyżeczka soli, łyżeczka cukru, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, pół łyżeczki gorczycy, 7 ziaren zielonego pieprzu, łyżeczka indyjskiej przyprawy garam masala, 1/2 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego, niewielka papryczka chili
Gotujemy wodę wraz z octem, przyprawami, pokrojonymi na kawałki ząbkami czosnku, korzeniem chrzanu, cukrem oraz solą. Umieszczamy umyte warzywa warstwami w wygotowanych wcześniej słoikach. Staramy się układać je jak najciaśniej. Wlewamy do słoików gorącą zalewę. Pasteryzujemy je przez około pół godziny. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem.
Smacznego!
Zobacz także: Sałatka, która ma doskonały wpływ na kondycję skóry. Jedz ją jak najczęściej