Kuchnia Papilota: Sałatka z sera pleśniowego i orzechów

Szukasz wykwintnego dodatku na wieczorny grill? Proponujemy coś absolutnie niezwykłego.
Kuchnia Papilota: Sałatka z sera pleśniowego i orzechów
23.07.2008

Sałatka z sera pleśniowego i orzechów (porcja dla 4 osób) – potrzebne składniki:

- 2 ogórki,

- 1 główka sałaty,

- 80 g orzechów włoskich,

- 120 g sera pleśniowego,

- 2 łyżki octu winnego białego,

- 4 małe łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,

- natka pietruszki,

- sól, pieprz.

Dokładnie umyj ogórki i przekrój je dwa razy wzdłuż. Wyjmij pestki, ponieważ są one niestrawne. Następnie pokrój ogórki na drobne kawałeczki. Umyj sałatę i delikatnie ją osusz. Jeśli chcesz, aby była chrupiąca, wiruj ją w wirówce. Rozdrobnij orzechy włoskie (np. przy pomocy moździerza). Ser pleśniowy pokrój w słupki. Równomiernie wymieszaj wszystkie składniki i dodaj dwie łyżki sosu winegret. Na końcu posyp orzechami włoskimi i udekoruj pietruszką. Podawaj z karmelowym piwem lub białym winem.

Jak przyrządzić sos winegret?

Powoli nalewaj 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, do smaku dodaj sól i pieprz. Następnie wymieszaj wszystko z 2 łyżkami octu winnego.

Polecane wideo

Komentarze (7)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 17.09.2008 14:45
miauu>:) pycha:)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 26.07.2008 22:31
będzie pyszne:)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 24.07.2008 14:52
NO NIESTETY JAK DLA MNIE TO TEŻ ODPADA;( nie lubie sera głównie przez jego zapach
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 23.07.2008 18:21
Hmmm.... zapowiada się smacznie ;)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 23.07.2008 16:51
wszystko super, tylko że nie dla mnie. Nienawidzę orzechów włoskich :)
odpowiedz

Polecane dla Ciebie