To ciasto ma konsystencję jak puszysta chmurka. Smakuje jak śliwka w czekoladzie

Jest przepyszne!
To ciasto ma konsystencję jak puszysta chmurka. Smakuje jak śliwka w czekoladzie
Fot. Instagram.com (https://www.instagram.com/smittenkitchen/)
02.02.2024

Przepadasz za śliwkami w czekoladzie? Nie jesteś jedyna. To po prostu kultowe łakocie, które ogromna liczba Polaków wymienia jako jedne ze swoich ulubionych. Amatorki śliwek w czekoladzie koniecznie powinny wypróbować przepis na pewne ciasto, które do złudzenia przypomina w smaku te uzależniająco pyszne praliny. Przygotowuje się je banalnie prosto.

Zobacz także: Sałatka, która ma doskonały wpływ na kondycję skóry. Jedz ją jak najczęściej

Ciasto czekoladowe „śliwka w czekoladzie”

Składniki

Do upieczenia ciasta czekoladowego będziemy potrzebowały składników, takich jak: 80 g kakao, 200 g przesianej mąki pszennej, łyżka proszku do pieczenia, 150 g cukru do wypieków, 3 jajka w rozmiarze L, 200 g roztopionego masła, półtorej tabliczki gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej, łyżka esencji waniliowej, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego kardamonu, łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej, 2 goździki rozgniecione w moździerzu 

Do zrobienia kremu do ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: 200 g serka mascarpone, 3 łyżki cytryny, tabliczka białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej

Do zrobienia polewy będziemy potrzebowały składników, takich jak: 10 śliwek pokrojonych na nieduże kawałki, kilka łyżek cukru, łyżka przyprawy korzennej do piernika

Sposób przygotowania

W dwóch osobnych miskach łączymy składniki suche i mokre. Mokre przez kilka minut miksujemy. Następnie bardzo delikatnie mieszamy suche i mokre elementy. Przekładamy ciasto na okrągłą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy je przez około czterdzieści minut w temperaturze 180 stopni.

Łączymy składniki na krem. Dobrze je mieszamy i odstawiamy do lodówki. Umieszczamy pokrojone śliwki w rondelku. Posypujemy je cukrem. Gotujemy je na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy rondel z gazu, gdy śliwki zmiękną, a z ich soku utworzy się apetyczny syrop. Odstawiamy go do przestudzenia.

Wykładamy na ostudzony wypiek krem oraz polewę śliwkową. Jemy ciasto od razu po przygotowaniu.

Smacznego!

Zobacz także: Puszyste naleśniki ze szpinakiem, fetą i orzechami. Spróbujesz?

Polecane wideo

Piękna arystokratka właśnie podbija świat mody. Fani: „Wyglądasz jak nie z tego świata”
Piękna arystokratka właśnie podbija świat mody. Fani: „Wyglądasz jak nie z tego świata” - zdjęcie 1
Komentarze (1)
Ocena: 5 / 5
Jogobella (Ocena: 5) 12.04.2024 21:45
Uwielbiam jogobellę??
odpowiedz

Polecane dla Ciebie