Pomysł na najlepszy zimowy lunch. Drożdżowe bułeczki z serem i suszonymi pomidorami

Ten smak nie ma sobie równych!
Pomysł na najlepszy zimowy lunch. Drożdżowe bułeczki z serem i suszonymi pomidorami
Fot. Instagram.com (https://www.instagram.com/marissamakes)
04.02.2024

Gdy na na zewnątrz panuje nieprzychylna zimowa aura, często nabieramy ochoty na rozgrzewające przekąski. Mało co potrafi tak skutecznie poprawiać humor. Na zimowy lunch idealnie nadadzą się drożdżowe bułeczki z trzema rodzajami sera i suszonymi pomidorami. Gwarantujemy, że ten smak nie ma sobie równych.   

Zobacz także: Deser, który skusi każdego: błyskawiczne pomarańczowe ciasto z miodową nutą

Drożdżowe bułeczki z 3 rodzajami sera i suszonymi pomidorami

Składniki

Do upieczenia bułeczek będziemy potrzebowały składników, takich jak: 430 g przesianej mąki pszennej, 40 g świeżych drożdży, 3/4 szklanki ciepłego mleka 3,2 %, łyżeczka cukru, 150 g klarowanego masła, 4 jajka w rozmiarze M (w temperaturze pokojowej), łyżeczka soli morskiej, szczypta kolorowego pieprzu, 2 łyżki oliwy z oliwek, garść startego długodojrzewającego cheddara, garść parmezanu, 100 g gorgonzoli, 10 pokrojonych na nieduże kawałki suszonych pomidorów, 2 gałązki świeżego rozmarynu + 1 rozbełtane jajko zmieszane z łyżką mleka i łyżką oliwy

Sposób przygotowania

Przygotowujemy rozczyn drożdżowy, łącząc pokruszone drożdże wraz z ciepłym mlekiem, łyżeczką cukru oraz łyżeczką mąki. Odstawiamy go na około dziesięć minut. W tym czasie powinien zacząć bąblować i podwoić swoją objętość.

Następnie przesypujemy składniki do miski, dolewamy do nich rozczyn drożdżowy i przez kwadrans ugniatamy ciasto. Pod koniec smarujemy je oliwą, po czym zostawiamy do wyrośnięcia na półtorej godziny w ciepłym miejscu bez przeciągów.

Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnicę i znów przez chwilę wygniatamy. Potem formujemy z niego niewielkie kulki. Wykładamy je na formę do pieczenia i smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem i oliwą. Następnie znów odstawiamy je do wyrośnięcia na około pół godziny.

Pieczemy bułeczki przez około dwadzieścia pięć minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

Zobacz także: Przepis na fleksitariańskie śniadanie: bananowy budyń jaglany z masłem orzechowym

Polecane wideo

Piękna arystokratka właśnie podbija świat mody. Fani: „Wyglądasz jak nie z tego świata”
Piękna arystokratka właśnie podbija świat mody. Fani: „Wyglądasz jak nie z tego świata” - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie