Gdy na na zewnątrz panuje nieprzychylna zimowa aura, często nabieramy ochoty na rozgrzewające przekąski. Mało co potrafi tak skutecznie poprawiać humor. Na zimowy lunch idealnie nadadzą się drożdżowe bułeczki z trzema rodzajami sera i suszonymi pomidorami. Gwarantujemy, że ten smak nie ma sobie równych.
Zobacz także: Deser, który skusi każdego: błyskawiczne pomarańczowe ciasto z miodową nutą
Do upieczenia bułeczek będziemy potrzebowały składników, takich jak: 430 g przesianej mąki pszennej, 40 g świeżych drożdży, 3/4 szklanki ciepłego mleka 3,2 %, łyżeczka cukru, 150 g klarowanego masła, 4 jajka w rozmiarze M (w temperaturze pokojowej), łyżeczka soli morskiej, szczypta kolorowego pieprzu, 2 łyżki oliwy z oliwek, garść startego długodojrzewającego cheddara, garść parmezanu, 100 g gorgonzoli, 10 pokrojonych na nieduże kawałki suszonych pomidorów, 2 gałązki świeżego rozmarynu + 1 rozbełtane jajko zmieszane z łyżką mleka i łyżką oliwy
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy, łącząc pokruszone drożdże wraz z ciepłym mlekiem, łyżeczką cukru oraz łyżeczką mąki. Odstawiamy go na około dziesięć minut. W tym czasie powinien zacząć bąblować i podwoić swoją objętość.
Następnie przesypujemy składniki do miski, dolewamy do nich rozczyn drożdżowy i przez kwadrans ugniatamy ciasto. Pod koniec smarujemy je oliwą, po czym zostawiamy do wyrośnięcia na półtorej godziny w ciepłym miejscu bez przeciągów.
Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnicę i znów przez chwilę wygniatamy. Potem formujemy z niego niewielkie kulki. Wykładamy je na formę do pieczenia i smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem i oliwą. Następnie znów odstawiamy je do wyrośnięcia na około pół godziny.
Pieczemy bułeczki przez około dwadzieścia pięć minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Zobacz także: Przepis na fleksitariańskie śniadanie: bananowy budyń jaglany z masłem orzechowym