Gordon Ramsay to ikona kulinarnego świata. Teraz kucharz postanowił podzielić się z innymi pewną tajemnicą. Zdradził, jakich dań powinno się unikać w każdej, nawet najdroższej restauracji.
Zobacz także: Polska może pochwalić się doskonałymi serami. Zobacz, jakie pyszności możesz z nich przygotować!
Szkocki kucharz, Gordon Ramsay w rozmowie z „Daily Mail” zdradził, jakich potraw powinniśmy unikać nawet w najdroższych restauracjach. Ekspert twierdzi, że lepiej nie zamawiać zupy dnia. „Lepiej zapytać kelnera, jaką zupkę serwowano dzień wcześniej. Może się okazać, że pozycje są te same i ta konkretna oznaczana jest jako zupa dnia od miesiąca” – podaje serwis pysznosci.pl.
Dodatkowo, szef kuchni ostrzega przed specjalnościami. Jeśli w menu jest kilka specjalności, oznacza to, że tak naprawdę nie ma żadnej. „10 specjalności oznacza, że żadne danie z listy nie jest specjalnością” – czytamy. Gordon Ramsay uczula nas również przed takimi marketingowymi trikami jak słowa „słynne” czy „najlepsze w kraju” stosowanymi do opisu dań. Zastanawia się, kto je tak nazwał i tłumaczy, że z pewnością był to właściciel lokalu.
Pamiętajmy jednak, że nie wszystkie restauracje stosują takie triki. Najlepiej jest więc chodzić do miejsc polecanych przez innych klientów, które mają wysokie opinie.
Zobacz także: Pomysł na wyśmienity obiad we włoskim stylu. Zrobisz go w niecały kwadrans
Źródło: pysznosci.pl