Japońska przekąska dla smakoszy. Oszalejesz na jej punkcie!

Uwaga - jest uzależniająco pyszna!
Japońska przekąska dla smakoszy. Oszalejesz na jej punkcie!
Fot. Instagram.com (https://www.instagram.com/thuydao)
27.01.2024

Japończycy od dawien dawna słyną z umiejętności przygotowywania oczarowujących podniebienie przekąsek. Za jedną z nich można uznać przystawkę określaną agedashi dōfu. Pierwsze skrzypce gra w niej tofu. Obtacza się je w mące kukurydzianej i smaży na głębokim oleju. Podaje się je wraz z niesamowicie aromatycznym sosem zawierającym chili, sok z limonki i imbir Warto wiedzieć, że receptura na agedashi dōfu powstała już w XVIII stuleciu. Została podana w książce kucharskiej zatytułowanej Tofu Hyakuchin, w której można było poznać kulinarne sekrety pozwalające na wyczarowanie z tofu aż stu dań. 

Zobacz także: Francuzi twierdzą, że nie ma lepszego obiadu. Poznaj recepturę na tartę ziemniaczaną

Przepis na agedashi dōfu

Składniki

Do przygotowania przekąski będziemy potrzebowały składników, takich jak: opakowanie tofu, szczypta soli morskiej, 5 łyżek mąki kukurydzianej, szklanka roślinnego oleju do smażenia, łyżka oleju sezamowego

Do przygotowania sosu będziemy potrzebowały składników, takich jak: nieduża papryczka chili pokrojona na cienkie kawałki, posiekany dwucentymetrowy kawałek świeżego imbiru, 2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki soku z limonki, szczypta zmielonych ziaren kopru włoskiego, 2 łyżki oleju sezamowego, łyżeczka brązowego cukru

+ szczypior i sezam do posypania na koniec, opcjonalnie kawałki alg

Sposób przygotowania

Kroimy tofu na kostki. Doprawiamy je solą i obtaczamy w mące kukurydzianej. Potem mocno rozgrzewamy olej w woku. Smażymy tofu na złoty apetyczny kolor. Wykładamy je na ręcznik papierowy. 

Po smażeniu odlewamy olej z woka. Umieszczamy w nim składniki na sos. Podgrzewamy je, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy do sosu tofu. Wykładamy przystawkę na talerz. Posypujemy ją szczypiorkiem i sezamem. Jemy ją od razu po przygotowaniu.

Smacznego!

Zobacz także: Ta zupa to kulinarny hit. Jest tak pyszna, że będziesz miała ochotę jeść ją non stop

Polecane wideo

To podobno najprzystojniejszy facet na świecie. Nie da się przejść obok niego obojętnie
To podobno najprzystojniejszy facet na świecie. Nie da się przejść obok niego obojętnie - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie