Japończycy od dawien dawna słyną z umiejętności przygotowywania oczarowujących podniebienie przekąsek. Za jedną z nich można uznać przystawkę określaną agedashi dōfu. Pierwsze skrzypce gra w niej tofu. Obtacza się je w mące kukurydzianej i smaży na głębokim oleju. Podaje się je wraz z niesamowicie aromatycznym sosem zawierającym chili, sok z limonki i imbir Warto wiedzieć, że receptura na agedashi dōfu powstała już w XVIII stuleciu. Została podana w książce kucharskiej zatytułowanej Tofu Hyakuchin, w której można było poznać kulinarne sekrety pozwalające na wyczarowanie z tofu aż stu dań.
Zobacz także: Francuzi twierdzą, że nie ma lepszego obiadu. Poznaj recepturę na tartę ziemniaczaną
Do przygotowania przekąski będziemy potrzebowały składników, takich jak: opakowanie tofu, szczypta soli morskiej, 5 łyżek mąki kukurydzianej, szklanka roślinnego oleju do smażenia, łyżka oleju sezamowego
Do przygotowania sosu będziemy potrzebowały składników, takich jak: nieduża papryczka chili pokrojona na cienkie kawałki, posiekany dwucentymetrowy kawałek świeżego imbiru, 2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki soku z limonki, szczypta zmielonych ziaren kopru włoskiego, 2 łyżki oleju sezamowego, łyżeczka brązowego cukru
+ szczypior i sezam do posypania na koniec, opcjonalnie kawałki alg
Kroimy tofu na kostki. Doprawiamy je solą i obtaczamy w mące kukurydzianej. Potem mocno rozgrzewamy olej w woku. Smażymy tofu na złoty apetyczny kolor. Wykładamy je na ręcznik papierowy.
Po smażeniu odlewamy olej z woka. Umieszczamy w nim składniki na sos. Podgrzewamy je, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy do sosu tofu. Wykładamy przystawkę na talerz. Posypujemy ją szczypiorkiem i sezamem. Jemy ją od razu po przygotowaniu.
Smacznego!
Zobacz także: Ta zupa to kulinarny hit. Jest tak pyszna, że będziesz miała ochotę jeść ją non stop