Na próżno szukać łasucha, który nie przepadałby za czekoladowymi wypiekami. Każdy fanka takich łakoci koniecznie powinna wypróbować przepis na intensywnie czekoladowe ciasto z dodatkiem karmelizowanych orzechów. Jest niezwykle aromatyczne i przyjemnie wilgotne. Jego sekret to dodanie do receptury buraczanego purée.
Zobacz także: Śniadaniowa zdrowa wersja hitowego deseru. Oszalejesz na jej punkcie ♥
Do upieczenia ciasta czekoladowego będziemy potrzebowały składników, takich jak: 80 g kakao, 180 g przesianej mąki pszennej, łyżka proszku do pieczenia, 160 g drobnego cukru, 3 jajka w rozmiarze L, 200 ml oleju roślinnego, półtorej tabliczki gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej, łyżka esencji waniliowej, 250 g ugotowanych buraków rozdrobnionych na aksamitne purée
Do zrobienia karmelizowanych orzechów będziemy potrzebowały składników, takich jak: 7 łyżek orzechów pekan, 7 łyżek nerkowców, 2 łyżki mleka, 2 łyżki miodu, szczypta cynamonu
Umieszczamy na patelni miód, mleko i cynamon. Czekamy, aż miód całkowicie się rozpuści. Mieszamy i dorzucamy do masy orzechy. Prażymy je przez chwilę, przez cały czas mieszając. Zdejmujemy patelnię z ognia, gdy masa miodowa zacznie się krystalizować.
W dwóch osobnych miskach łączymy składniki suche oraz mokre. Mokre przez kilka minut miksujemy. Następnie bardzo delikatnie mieszamy suche i mokre elementy. Łączymy rozdrobnione karmelizowane orzechy wraz z resztą składników na ciasto. Przekładamy ciasto na okrągłą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy je przez około czterdzieści/czterdzieści pięć minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Zobacz także: Prosty przepis na pączki z serka homogenizowanego