Jajecznica, jajka na twardo, na miękko, jajka sadzone – na pewno jadłaś je wielokrotnie. Raz na jakiś czas warto jednak ten sprawdzony temat nieco urozmaicić. Dobrym pomysłem będzie zapieczenie jajek w kokilkach razem z ulubionymi warzywami. Niby to samo, a jednak smakuje zupełnie inaczej!
Polecamy także: Przepis na placki karmelowo-kawowe. Poezja! ♥
Składniki (na 1 porcję):
2 jajka, 2 łyżki mleka, 2 plasterki szynki, pół pomidora (lub kawałek papryki), masło, sól, pieprz, opcjonalnie szczypiorek
Przygotowanie:
1. Posmaruj kokilkę masłem, wrzuć do środka pokrojony w kostkę pomidor oraz rozdrobnione plastry szynki.
2. Wbij do środka jajka. Wszystko zalej 2 łyżkami mleka. Przypraw danie do smaku.
3. Piecz jajka przez kwadrans w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po wyjęciu posyp je szczypiorkiem.
Smacznego!