Każda z nas powinna zaznajomić się z hasłem oxymel. To bowiem napój, który może zagwarantować nam fantastyczne zdrowie. Dietetycy są zdania, że jest jednym z najskuteczniejszych środków budujących odporność.
Zobacz także: Najlepszy przepis na chlebek bananowy. Musisz przestrzegać jednej zasady
Tajemniczo brzmiące hasło oxymel jest połączeniem dwóch łacińskich słów - kwas oraz miód. Nazwa pasuje tu wręcz idealnie, jako że bazą napoju jest właśnie ocet i miód. Nie znamy dokładnej daty powstania przepisu na ten kwaśno-słodki octowy macerat ziołowy. Wiadomo jednak, że był znany ludzkości już od doby starożytnej. Szczególnie doceniano go w antycznej Grecji. Co ciekawe, podawanie oxymelu zalecał sam Hipokrates.
Napój nie stracił na popularności przez tysiąclecia, a to dlatego, że faktycznie zbawiennie działa na zdrowie. Zachwyty nad jego działaniem należą mu się w stu procentach. Oxymel fenomenalnie wzmacnia ciało, buduje odporność i poprawia trawienie. Jest naturalnym antybiotykiem, który pomaga zwalczać rozmaite infekcje. Jesienną i zimową porą zawsze powinnyśmy mieć go pod ręką. Przygotowuje się go w banalnie prosty sposób.
Do przygotowania oxymelu będziemy potrzebowały składników, takich jak: 150 ml octu niefiltrowanego jabłkowego, 150 ml miodu, 4 ząbki czosnku, 1 średniej wielkości cebula, czterocentymetrowy kawałek imbiru, pół łyżeczki kurkumy, 8 goździków, pół łyżeczki pieprzu cayenne, dwie gałązki świeżego rozmarynu
Umieszczamy czosnek, pokrojoną w piórka cebulę, imbir oraz przyprawy w szklanym słoiku. Wlewamy do niego ocet jabłkowy. Nakrywamy słoik pergaminem i zabezpieczamy gumką recepturką. Przechowujemy octową mieszaninę w temperaturze pokojowej przez około 6 tygodni. Każdego dnia wstrząsamy słojem przez kilka sekund.
Po upływie wskazanego czasu odcedzamy napój. Dodajemy do niego miód i mieszamy, aż się rozpuści. Przechowujemy oxymel w zamkniętej butelce w chłodnym, ciemnym miejscu.
Najlepiej pić 1 łyżkę napoju dziennie.
Zobacz także: Ten pyszny koktajl genialnie wpływa na urodę. Warto pić go regularnie