Napój, który gwarantuje doskonałe zdrowie. Poznaj recepturę na oxymel

Dietetycy są zdania, że jest jednym z najskuteczniejszych środków budujących odporność.
Napój, który gwarantuje doskonałe zdrowie. Poznaj recepturę na oxymel
Fot. Instagram.com (https://www.instagram.com/marissamakes)/Unsplash (J. Morales)
12.01.2024

Każda z nas powinna zaznajomić się z hasłem oxymel. To bowiem napój, który może zagwarantować nam fantastyczne zdrowie. Dietetycy są zdania, że jest jednym z najskuteczniejszych środków budujących odporność. 

Zobacz także: Najlepszy przepis na chlebek bananowy. Musisz przestrzegać jednej zasady

Jak przygotować superzdrowy oxymel?

Tajemniczo brzmiące hasło oxymel jest połączeniem dwóch łacińskich słów - kwas oraz miód. Nazwa pasuje tu wręcz idealnie, jako że bazą napoju jest właśnie ocet i miód. Nie znamy dokładnej daty powstania przepisu na ten kwaśno-słodki octowy macerat ziołowy. Wiadomo jednak, że był znany ludzkości już od doby starożytnej. Szczególnie doceniano go w antycznej Grecji. Co ciekawe, podawanie oxymelu zalecał sam Hipokrates.

Napój nie stracił na popularności przez tysiąclecia, a to dlatego, że faktycznie zbawiennie działa na zdrowie. Zachwyty nad jego działaniem należą mu się w stu procentach. Oxymel fenomenalnie wzmacnia ciało, buduje odporność i poprawia trawienie. Jest naturalnym antybiotykiem, który pomaga zwalczać rozmaite infekcje. Jesienną i zimową porą zawsze powinnyśmy mieć go pod ręką. Przygotowuje się go w banalnie prosty sposób.

Składniki

Do przygotowania oxymelu będziemy potrzebowały składników, takich jak: 150 ml octu niefiltrowanego jabłkowego, 150 ml miodu, 4 ząbki czosnku, 1 średniej wielkości cebula, czterocentymetrowy kawałek imbiru, pół łyżeczki kurkumy, 8 goździków, pół łyżeczki pieprzu cayenne, dwie gałązki świeżego rozmarynu

Sposób przygotowania

Umieszczamy czosnek, pokrojoną w piórka cebulę, imbir oraz przyprawy w szklanym słoiku. Wlewamy do niego ocet jabłkowy. Nakrywamy słoik pergaminem i zabezpieczamy gumką recepturką. Przechowujemy octową mieszaninę w temperaturze pokojowej przez około 6 tygodni. Każdego dnia wstrząsamy słojem przez kilka sekund.

Po upływie wskazanego czasu odcedzamy napój. Dodajemy do niego miód i mieszamy, aż się rozpuści. Przechowujemy oxymel w zamkniętej butelce w chłodnym, ciemnym miejscu. 

Najlepiej pić 1 łyżkę napoju dziennie.

Zobacz także: Ten pyszny koktajl genialnie wpływa na urodę. Warto pić go regularnie

Polecane wideo

Typy byłych partnerek. Ranking od najlepszej do najgorszej eks
Typy byłych partnerek. Ranking od najlepszej do najgorszej eks - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie