Chlebek bananowy jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Musisz jednak przestrzegać jednej zasady. Jeśli zachowasz odpowiednie proporcje, Twój wypiek nie może się nie udać.
Zobacz także: Organizujesz sylwestrową imprezę i nie wiesz, co przygotować dla gości? Postaw na te pyszne przekąski
Chlebek bananowy cieszy się w ostatnim czasie ogromną popularnością. Kiedy masz w swojej kuchni bardzo dojrzałe banany, nie musisz ich od razu wyrzucać. Możesz je wykorzystać do przygotowania pysznego wypieku. Koniecznie pamiętaj jednak o zachowaniu odpowiednich proporcji. Jest to warunek konieczny do tego, aby nie wyszedł zakalec.
Jak podaje portal kobieta.gazeta.pl, należy pamiętać o tym, aby liczba rozgniecionych bananów była proporcjonalna do ilości mąki. Zatem jeśli wykorzystasz półtorej szklanki owoców, dodaj tyle samo mąki. Warto także przy takich proporcjach dodać łyżeczkę sody oczyszczonej, aby ciasto było odpowiednio spulchnione.
Zobacz także: Bigos, biała kiełbasa... Te potrawy świąteczne możesz zamrozić