Czy istnieje bardziej ikoniczny wypiek aniżeli rogalik posiadający przyjemną dla ucha nazwę croissant? Te nieprzeciętnie apetyczne, rozpływające się w ustach ciastka już dawno temu stały się jednym z symboli Francji. Z równie wielkim apetytem co cała Francja, zajada się nim także reszta świata. Croissantami po prostu nie sposób się nie zachwycić. Warto zatem zacząć przygotowywać ich domową wersją. Smakują obłędnie i nie są aż tak trudne w pieczeniu jak zwykło się sądzić.
Zobacz także: Pomysł na szybki lunch. Wygląda bardzo apetycznie, więc możesz zaserwować go też gościom
Do upieczenia croissantów będziemy potrzebowały składników, takich jak: 3 płaskie łyżeczki suchych drożdży, 1/3 szklanki letniej wody, 3 i 3/4 szklanki przesianej mąki pszennej, 1/4 szklanki brązowego cukru, łyżeczka soli morskiej, ziarenka z laski wanilii, szklanka mleka 3,2% w temperaturze pokojowej, 1 i 1/3 kostki schłodzonego masła + 2 roztrzepane żółtka w rozmiarze L zmieszane z łyżką mleka do posmarowania na koniec
Łączymy drożdże wraz z letnią wodą i łyżką mleka. Mieszamy i odstawiamy na parę minut. Łączymy zaczyn drożdżowy z resztą składników oprócz masła. Mieszamy. Wyrabiamy ciasto przez około sześć minut. Nakrywamy miskę bawełnianą lub lnianą szmatkę i odkładamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu bez przeciągów. Potem przekładamy ciasto do lodówki.
Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o grubości centymetra. Zostawiamy go na parę minut. Rozpłaszczamy masło. Formujemy je na kształt prostokąta, który powinien zająć 1/3 powierzchni ciasta (także musi mieć grubość centymetra).
Układamy masło w dolnej części prostokąta. Zawijamy ciasto na wzór składania listu, dociskając i zlepiając brzegi. Ponownie rozwałkowujemy ciasto i kolejny raz zwijamy je jak list. Powtarzamy czynność jeszcze 4 razy. Potem chłodzimy ciasto przez dwadzieścia minut.
Po chłodzeniu powtarzamy rozwałkowywanie i składanie raz jeszcze. Podsypujemy ciasto mąką i szczelnie zawijamy je folią spożywczą. Chłodzimy je przez całą noc (lub dłużej, jeżeli zajdzie taka potrzeba - maksymalnie 24 godziny).
Rozwałkowujemy ciasto. Kroimy je na trójkąty. Zwijamy je, zaczynając od podstawy trójkąta. Wykładamy ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakrywamy je i odstawiamy do wyrośnięcia na dwie godziny. Smarujemy je rozbełtanym żółtkiem. Pieczemy je przez około dwadzieścia minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!
Zobacz także: Ta przepyszna tarta wygląda jak dzieło sztuki cukierniczej. Zdziwisz się, jak łatwo się ją robi