Na święta przygotowujemy mnóstwo pożywienia. Niestety, nawet duża rodzina często nie jest w stanie zjeść wszystkiego, co przyrządziła pani domu. Wielu z nas nie wie, że większość potraw można zamrozić, dzięki czemu nie trzeba będzie ich wyrzucać. Sprawdź, co przechowasz w zamrażalce.
Zobacz także: Puszyste wnętrze i przypieczony wierzch. Przepis na wyśmienity sernik baskijski
Ewa Święcicka, która na Instagramie prowadzi konto @domowynieporadnik, w jednym z najnowszych filmów wyjaśniła, które potrawy nadają się do zamrożenia:
Mrozić możemy właściwie wszystkie potrawy, które były podane na ciepło i które nadają się do ponownego odgrzana. Bigos, gołąbki, biała kiełbasa, pierogi…
Specjaliści od żywienia nie zalecają jednak mrożenia dań, które zawierają nabiał, np. śmietanę. Jak podaje radiozet.pl, mrozić nie powinniśmy także gotowanego ryżu, makaronu, ziemniaków, jajek, oraz produktów już raz rozmrożonych.
Zobacz także: Pomysł na szybki lunch. Wygląda bardzo apetycznie, więc możesz zaserwować go też gościom
Wyświetl ten post na Instagramie