Znana już od doby starożytnej cykoria to warzywo cud. Śmiało można zaliczyć ją do elitarnego grona produktów nazywanych super foods. Zawarte w niej liczne cenne składniki odżywcze, między innymi witamina A, E, C, K, magnez, żelazo, miedź, czy potas wręcz fenomenalnie działają na ciało.
Zobacz także: Ta wytrawna tarta stanie się Twoją ulubioną. Uwaga - to smak, który uzależnia ♥
Jeżeli je się cykorię regularnie, można liczyć na poprawę przemiany materii, uregulowanie poziomu cukru we krwi, obniżenie poziomu cholesterolu, a także odmłodzenie cery. Warto wiedzieć, że można ją smażyć i dusić, jednakże najzdrowiej jeść ją na surowo. Koniecznie wprowadź ją do swojego jadłospisu. Zacznij przygotowywać na przykład smakowite i nieprzeciętnie apetyczne nadziewane łódeczki z cykorii. To pomysł na szybki lunch, jak i przystawkę dla gości.
Do zrobienia przekąski będziesz potrzebowała składników, takich jak: biała cykoria, czerwona cykoria, 150 g sera koziego, 2 łyżki śmietany, duże drobno pokrojone kwaśne jabłko, kilka łyżek orzechów włoskich, świeży tymianek
Do zrobienia dressingu do przekąski i będziesz potrzebowała składników, takich jak: 2 łyżki oleju orzechowego (lub zwykłej oliwy), łyżka miodu, łyżka soku z cytryny, odrobina sosu sojowego, szczypta kolorowego pieprzu
Ułóż liście białej i czerwonej cykorii na półmisku. Zmieszaj ser kozi wraz ze śmietaną, listkami świeżego tymianku i kawałkami jabłka. Umieść powstałą masę na cykorii. Następnie posyp ją pokrojonymi orzechami włoskimi i polej dressingiem. Przekąskę najlepiej jeść od razu po przygotowaniu.
Smacznego!
Zobacz także: Gotujemy z Hailey Bieber. Jej przepis na pyszne noodle osiąga szczyty popularności
Wyświetl ten post na Instagramie