Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt bez sałatki jarzynowej. Każda pani domu ma swoją sprawdzoną recepturę, która może się nieco różnić od innych. Aby sałatka zachwycała swoim smakiem, pod żadnym pozorem nie powinno dodawać się do niej pewnego warzywa. Całkowicie popsuje jej smak.
Zobacz także: Zapomnij o kompocie z suszu! Oto przepyszny świąteczny napój, którym warto go zastąpić
Sałatka jarzynowa pojawia się w wielu polskich domach przy okazji świąt Bożego Narodzenia. Smak różni się nieco w zależności od tego, jakich warzyw użyjemy do sporządzenia jej. Warto jednak wiedzieć, aby pod żadnym pozorem nie dodawać do niej cebuli. To warzywo zostawmy lepiej do przygotowania innych wigilijnych dań, np. śledzi. Jeśli cebulę dodamy do sałatki jarzynowej, ta nie tylko zepsuje się szybciej, lecz także nie będzie tak smaczna. Sałatka z dodatkiem cebuli po jakimś czasie stanie się także cierpka i gorzka. Innymi składnikami, które mogą skrócić czas przydatności sałatki jarzynowej, jest szczypiorek czy por.
Zobacz także: Bigos dla niecierpliwych i 2 inne przepisy na świąteczne potrawy, które przygotujesz w mniej niż godzinę!
Źródło: radiozet.pl