Niejeden łasuch zgodzi się bez najmniejszego zawahania, że czekoladowe wypieki nie mają sobie równych. Jeżeli należymy do ich fanek, nie możemy nie skosztować obłędnej czekoladowej tarty. Połączenie idealnie chrupiącego maślanego spodu oraz aksamitnego, wręcz rozpływającego się w ustach nadzienia z przyjemną pomarańczową nutą z pewnością zadowoli podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Tarta wygląda jak dzieło sztuki cukierniczej, więc idealnie nadaje się na rozmaite celebracje. Doskonale sprawdzi się na urodzinowym, jak i sylwestrowym stole. Robi się ją banalnie prosto.
Zobacz także: Aromatyczna zupa, która rozgrzeje Cię w najmroźniejsze dni. Smakuje wybornie!
Do upieczenia spodu tarty będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 g przesianej mąki pszennej, 150 g bardzo zimnego masła, 4 łyżki cukru pudru, 1 zimne jajko w rozmiarze L, szczypta soli morskiej
Do zrobienia nadzienia do tarty będziemy potrzebowały składników, takich jak: serek mascarpone (250 g), tabliczka gorzkiej czekolady roztopiona w kąpieli wodnej, 2 czubate łyżki kakao, skórka starta z jednej sporej pomarańczy, 3 łyżki soku z pomarańczy, 7 ziaren kardamonu rozdrobnionych w moździerzu, 5 łyżek cukru pudru, łyżeczka esencji waniliowej
Do udekorowania tarty będziemy potrzebowały składników, takich jak: skórka starta z dwóch dużych pomarańczy (powinna być jak najdłuższa), szklanka cukru, szklanka wody
Jak najszybszymi ruchami zagniatamy składniki na ciasto aż do powstania jednolitej masy. Kulę ciasta owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Po upłynięciu wskazanego czasu rozwałkowujemy ciasto na cienki placek, podsypujemy go mąką i przekładamy na formę do tarty. Nakłuwamy całą powierzchnię ciasta widelcem.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Pieczemy tartę przez 35/40 minut aż do osiągnięcia przez nią apetycznego złocistego odcienia. Łączymy składniki na nadzienie. Dokładnie mieszamy i schładzamy je przez pół godziny. Potem wykładamy masę na ostudzony spód ciasta.
Zagotowujemy wodę wraz z cukrem. Wiążemy ze skórki pomarańczowej kokardki. Zanurzamy je w gorącym roztworze cukrowym i gotujemy przez pół godziny. Gdy ostygną, maczamy je w cukrze. Dekorujemy nimi tartę.
Smacznego!
Zobacz także: Tiramisu z kandyzowanymi mandarynkami i skórką pomarańczową. Nowa wersja kultowego deseru
Fot. Instagram.com (https://www.instagram.com/camillechamignon)
Fot. Instagram.com (https://www.instagram.com/camillechamignon)