Zamarzyła Ci się własnoręcznie wykonana niebanalna ozdoba świątecznego stołu, a jednocześnie chciałabyś znaleźć czas na zrobienie dla swych gości rarytasów? Okazuje się, że możesz upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. Wystarczy, że zajmiesz się przygotowaniem domku z piernika. Trudno o urokliwszą i bardziej bajkową bożonarodzeniową ozdobę. Co więcej, śliczny domek można potem ze smakiem spałaszować.
Zobacz także: Przepis na świąteczne ciasteczka. Mają obłędny maślany smak i waniliową nutę
Do zrobienia piernikowego domku będziemy potrzebowały składników, takich jak: 150 g brązowego cukru, 180g miodu, 2 jajka w rozmiarze L, 170 g masła, 600 g przesianej mąki pszennej, łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu, łyżeczka cynamonu, łyżeczka startego świeżego imbiru, skórka starta z pomarańczy, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki anyżu, 1/2 łyżeczki startych goździków, łyżka gorzkiego kakao
Do zrobienia lukru będziemy potrzebowały składników, takich jak: 180 g cukru pudru, 3 łyżki soku z cytryny, białko jajka + dowolne dekoracje, na przykład kandyzowane owoce, laski cynamonu
Podgrzewamy na małym ogniu miód i cukier. Stopniowo dodajemy do masy przyprawy. Potem odstawiamy ją do przestudzenia. Łączymy składniki i zaczynamy wyrabiać ciasto, co powinno potrwać dziesięć minut. Gdy masa będzie jednolita i plastyczna, rozwałkowujemy ją.
Wycinamy z kartonu szablony. Powinno być to sześć prostokątów: dwa duże na dach, dwa duże na przednią oraz tylnią ścianę naszego piernikowego domku i dwa nieco mniejsze na boczne ściany. W dwóch prostokątach przeznaczonych na przednią i tylnią ścianę ścinamy dłuższe boki w trójkąt.
Wycinamy wszystkie kształty w cieście. Wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy części domku przez 15-18 minut w temperaturze 180 stopni.
Sklejamy części ostudzonego domku lukrem (resztę zostawiamy na namalowanie na domku dachówek i innych detali). Potem go dekorujemy.
Smacznego!
Zobacz także: Tiramisu z kandyzowanymi mandarynkami i skórką pomarańczową. Nowa wersja kultowego deseru