Ten łakoć będzie gwiazdą Twojego świątecznego stołu. Wygląda bajkowo, smakuje wybornie

Jego zrobienie jest prostsze niż myślisz.
Ten łakoć będzie gwiazdą Twojego świątecznego stołu. Wygląda bajkowo, smakuje wybornie
Fot. Instagram.com (https://www.instagram.com/eli_and_co/)
21.12.2023

Zamarzyła Ci się własnoręcznie wykonana niebanalna ozdoba świątecznego stołu, a jednocześnie chciałabyś znaleźć czas na zrobienie dla swych gości rarytasów? Okazuje się, że możesz upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. Wystarczy, że zajmiesz się przygotowaniem domku z piernika. Trudno o urokliwszą i bardziej bajkową bożonarodzeniową ozdobę. Co więcej, śliczny domek można potem ze smakiem spałaszować

Zobacz także: Przepis na świąteczne ciasteczka. Mają obłędny maślany smak i waniliową nutę

Uroczy domek z piernika

Składniki

Do zrobienia piernikowego domku będziemy potrzebowały składników, takich jak: 150 g brązowego cukru, 180g miodu, 2 jajka w rozmiarze L, 170 g masła, 600 g przesianej mąki pszennej, łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu, łyżeczka cynamonu, łyżeczka startego świeżego imbiru, skórka starta z pomarańczy, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki anyżu, 1/2 łyżeczki startych goździków, łyżka gorzkiego kakao

Do zrobienia lukru będziemy potrzebowały składników, takich jak: 180 g cukru pudru, 3 łyżki soku z cytryny, białko jajka + dowolne dekoracje, na przykład kandyzowane owoce, laski cynamonu

Sposób przygotowania

Podgrzewamy na małym ogniu miód i cukier. Stopniowo dodajemy do masy przyprawy. Potem odstawiamy ją do przestudzenia. Łączymy składniki i zaczynamy wyrabiać ciasto, co powinno potrwać dziesięć minut. Gdy masa będzie jednolita i plastyczna, rozwałkowujemy ją.

Wycinamy z kartonu szablony. Powinno być to sześć prostokątów: dwa duże na dach, dwa duże na przednią oraz tylnią ścianę naszego piernikowego domku i dwa nieco mniejsze na boczne ściany. W dwóch prostokątach przeznaczonych na przednią i tylnią ścianę ścinamy dłuższe boki w trójkąt.

Wycinamy wszystkie kształty w cieście. Wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy części domku przez 15-18 minut w temperaturze 180 stopni. 

Sklejamy części ostudzonego domku lukrem (resztę zostawiamy na namalowanie na domku dachówek i innych detali). Potem go dekorujemy.

Smacznego!

Zobacz także: Tiramisu z kandyzowanymi mandarynkami i skórką pomarańczową. Nowa wersja kultowego deseru

Polecane wideo

15 znanych nazw marek, których ludzie nie potrafią poprawnie zapisać
15 znanych nazw marek, których ludzie nie potrafią poprawnie zapisać - zdjęcie 1
Komentarze (1)
Ocena: 5 / 5
gość (Ocena: 5) 21.12.2023 20:22
Tak, oczywiście promujcie te "łakocie” w postaci kalorycznych bomb. A efekt jest taki że nawet w przedszkolach sporą część dzieciaków to balerony i ulańce płci obojga. Przejdzie parę kroków i zadyszki dostaje.
odpowiedz

Polecane dla Ciebie