Jakie słodkości można uznać za niekwestionowany numer jeden wśród grudniowych wypieków? Wedle gigantycznej liczby osób to wspaniale rozgrzewające i nieprzeciętnie apetyczne pierniczki. Ich przyjemny korzenny aromat wręcz idealnie pasuje do zimowej aury. Warto piec je zatem nie tylko z okazji Bożego Narodzenia, ale i w tygodniach, które je poprzedzają. Oto przepis na pierniczki idealne: aromatyczne, chrupiące i uzależniająco pyszne. Gwarantujemy, że żaden łasuch nie będzie w stanie się im oprzeć.
Zobacz także: Tiramisu z kandyzowanymi mandarynkami i skórką pomarańczową. Nowa wersja kultowego deseru
Do upieczenia pierniczków będziemy potrzebowały składników, takich jak: 330 g przesianej mąki pszennej, 5 łyżek ciepłego miodu zmieszanego z łyżeczką soku z cytryny, 1/3 szklanki brązowego cukru, 2 łyżeczki esencji waniliowej, 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki świeżo zmielonego kardamonu, 2 łyżeczki cynamonu, skórka starta z pomarańczy, łyżeczka świeżo startego imbiru, 1/2 łyżeczki świeżo startej kurkumy, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 szklanki ciepłego mleka, 3 łyżki masła, 2 jajka w rozmiarze L (jedno dodajemy do ciasta, drugie zostawiamy do posmarowania ciastek)
Łączymy składniki i zaczynamy wyrabiać ciasto, co powinno potrwać dziesięć minut. Gdy masa będzie jednolita i plastyczna, rozwałkowujemy ją. Zaczynamy wycinać z niej dowolne kształty. Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy wierzch ciastek roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka. Pieczemy pierniczki przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ostygną, dekorujemy je lukrem.
Smacznego!
Zobacz także: Już po zjedzeniu jednej kromki stwierdzisz, że to najlepszy chleb, jaki jadłaś. Wypróbuj!