W przedświątecznym czasie, jak i w Boże Narodzenie warto delektować się nie tylko przyjemnie chrupiącymi ciastkami korzennymi. Postawmy też na inny klasyk, mianowicie równie uzależniająco pyszne ciastka maślane. Cieszą się wielką popularnością w Wielkiej Brytanii. Ich smak z całą pewnością zachwyci każdego smakosza. Ich przygotowanie nie sprawi trudności nawet stawiającym w kulinariach pierwsze kroki.
Zobacz także: Tiramisu z kandyzowanymi mandarynkami i skórką pomarańczową. Nowa wersja kultowego deseru
Do upieczenia ciasteczek będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 g zimnego masła, 140 g cukru pudru, 225 g przesianej mąki pszennej, 100 g przesianej mąki ryżowej (jasnej lub ciemnej), 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii + cukier puder do posypania na koniec
Kroimy masło na niewielkie kawałki. Łączymy je z wraz pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je nie za długo - tylko do połączenia składników.
Rozwałkowujemy ciasto. Wycinamy w nim dowolne kształty za pomocą foremek. Wkładamy uformowane ciastka do lodówki na czterdzieści pięć minut.
Pieczemy ciasteczka w temperaturze 180 stopni przez około czterdzieści minut lub aż do momentu nabrania przez nie złocistego apetycznego odcienia. Gdy przestygną, posypujemy je cukrem pudem.
Smacznego!
Zobacz także: Obłędnie pyszne gofry z figami i sosem karmelowym. To ekspresowy deser w królewskim stylu