Chleb najlepiej smakuje tuż po kupieniu go w piekarni, kiedy wciąż jest świeży i chrupiący. Niestety, najczęściej już następnego dnia staje się bardziej gumowy, a po kilku dobach zaczyna pojawiać się na nim biały nalot i pleśń.
Zobacz także: Przepis, którym zachwyca się cały Internet: makaron z karmelizowaną cebulą
Jeżeli w domu znajduje się kilka osób, codziennie można kupować nowy bochenek. Problem pojawia się wówczas, gdy mieszkamy samotnie. Chleb można co prawda zamrozić i wyjmować codziennie taką ilość kromek, z którą sobie poradzimy, ale rozmrażanie go jest czasochłonne.
Tutaj z pomocą przychodzi tiktokerka o pseudonimie Sammar. Kobieta pokazała swój sposób na zachowanie świeżości pieczywa… nawet przez 3 tygodnie. Okazuje się, że chleb warto przechowywać w kuchence mikrofalowej.
Ludzie uważają, że zwariowałam, kiedy przychodzą do mojego domu i widzą, gdzie trzymam chleb. Mikrofalówka jest jak najlepszy chlebak. Wydłuża świeżość pieczywa o połowę
- wyjaśnia Sammar, prezentując przy okazji bochenek, który znajduje się tam już od półtora tygodnia i nic się z nim nie dzieje.
Wypróbujecie tę metodę?
Zobacz także: Ta apetyczna przekąska będzie hitem każdej imprezy. Wygląda i smakuje fantastycznie
@sammar___ #kitchenhack for those #single ♬ original sound - Sammar