Ta wytrawna tarta stanie się Twoją ulubioną. Uwaga - to smak, który uzależnia ♥

Przygotujesz ją w banalnie prosty sposób.
Ta wytrawna tarta stanie się Twoją ulubioną. Uwaga - to smak, który uzależnia ♥
Fot. Unslpash (L. Mittula/B. Anne)
12.12.2023

Nie masz ostatnio za dużej inwencji kulinarnej? Czujesz, że znudziły Ci się wszystkie przygotowywane dotychczas potrawy? To znak, że czas na wprowadzenie do jadłospisu małych zmian. Przygodę z nowymi smakami i aromatami koniecznie zacznij od uzależniająco pysznej tarty z karmelizowanymi szalotkami i cheddarem. Gwarantujemy, że pokochasz ten przepis całym sercem. Warto dodać, że nie zrazi nawet początkujących w materii gotowania. Tę tartę przygotujesz w banalnie prosty sposób.   

Zobacz także: Przepis, który nigdy Ci się nie znudzi: smażona mozzarella z pomidorami i pesto

Przepyszna tart tatin z karmelizowanymi szalotkami, porem i cheddarem

Składniki

Do przygotowania tarty będziesz potrzebowała składników, takich jak: rulon ciasta francuskiego, sześć dużych szalotek przekrojonych na pół, pół uduszonego do miękkości pora pokrojonego na krążki, garść startego cheddara, 2 łyżki masła, 2 łyżki brązowego cukru, 2 łyżki octu balsamicznego, 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego kolorowego pieprzu, szczypta soli morskiej, 3 gałązki świeżego tymianku + rozbełtane żółtko zmieszane z łyżką mleka do posmarowania na koniec

Sposób przygotowania

Rozpuszczamy na patelni masło (powinna być żeliwna lub mieć odczepianą rączkę). Posypujemy je cukrem, a po chwili dolewamy do niego ocet balsamiczny. Umieszczamy na patelni połówki szalotek. Smażymy je na małym ogniu do miękkości i uzyskania przez nie apetycznego zrumienienia. Pod koniec dodajemy do nich kawałki pora. Posypujemy je cheddarem, pieprzem i solą.  

Wykrajamy z ciasta francuskiego okręg o średnicy nieco mniejszej niż patelnia. Umieszczamy go na karmelizowanych cebulach i smarujemy żółtkiem rozbełtanym z mlekiem. Odczepiamy od patelni rączkę. Pieczemy tartę przez około trzydzieści pięć/czterdzieści minut w temperaturze 180 stopni

Przed podaniem odwracamy tartę i posypujemy ją listkami świeżego tymianku. 

Smacznego!

Zobacz także: Francuzi uwielbiają tę pyszną przekąskę. Możesz liczyć na zachwyt swoich gości

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Swarnika Prakash (@swarnika_)

Polecane wideo

Cudowne zimowe sukienki. To strzał w dziesiątkę na Wigilię, randkę i wyjście z przyjaciółmi
Cudowne zimowe sukienki. To strzał w dziesiątkę na Wigilię, randkę i wyjście z przyjaciółmi - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie