Nie masz ostatnio za dużej inwencji kulinarnej? Czujesz, że znudziły Ci się wszystkie przygotowywane dotychczas potrawy? To znak, że czas na wprowadzenie do jadłospisu małych zmian. Przygodę z nowymi smakami i aromatami koniecznie zacznij od uzależniająco pysznej tarty z karmelizowanymi szalotkami i cheddarem. Gwarantujemy, że pokochasz ten przepis całym sercem. Warto dodać, że nie zrazi nawet początkujących w materii gotowania. Tę tartę przygotujesz w banalnie prosty sposób.
Zobacz także: Przepis, który nigdy Ci się nie znudzi: smażona mozzarella z pomidorami i pesto
Do przygotowania tarty będziesz potrzebowała składników, takich jak: rulon ciasta francuskiego, sześć dużych szalotek przekrojonych na pół, pół uduszonego do miękkości pora pokrojonego na krążki, garść startego cheddara, 2 łyżki masła, 2 łyżki brązowego cukru, 2 łyżki octu balsamicznego, 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego kolorowego pieprzu, szczypta soli morskiej, 3 gałązki świeżego tymianku + rozbełtane żółtko zmieszane z łyżką mleka do posmarowania na koniec
Rozpuszczamy na patelni masło (powinna być żeliwna lub mieć odczepianą rączkę). Posypujemy je cukrem, a po chwili dolewamy do niego ocet balsamiczny. Umieszczamy na patelni połówki szalotek. Smażymy je na małym ogniu do miękkości i uzyskania przez nie apetycznego zrumienienia. Pod koniec dodajemy do nich kawałki pora. Posypujemy je cheddarem, pieprzem i solą.
Wykrajamy z ciasta francuskiego okręg o średnicy nieco mniejszej niż patelnia. Umieszczamy go na karmelizowanych cebulach i smarujemy żółtkiem rozbełtanym z mlekiem. Odczepiamy od patelni rączkę. Pieczemy tartę przez około trzydzieści pięć/czterdzieści minut w temperaturze 180 stopni.
Przed podaniem odwracamy tartę i posypujemy ją listkami świeżego tymianku.
Smacznego!
Zobacz także: Francuzi uwielbiają tę pyszną przekąskę. Możesz liczyć na zachwyt swoich gości
Wyświetl ten post na Instagramie