Szarlotka niejedno ma imię. Amatorzy rozpływających się w ustach ciast, w których pierwsze skrzypce grają doprawione przyprawami korzennymi jabłka, koniecznie muszą wypróbować szarlotkę w stylu prowansalskim. Ma przyjemnie chrupiący spód. Sekretem jej niezwykłego smaku jest natomiast aromatyczny świeży tymianek.
Zobacz także: Francuzi uwielbiają tę pyszną przekąskę. Możesz liczyć na zachwyt swoich gości
Do przygotowania ciasta na szarlotkę będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 g przesianej mąki pszennej, 120 g masła, 1/4 szklanki cukru pudru, 1 jajko w rozmiarze L, szczypta soli morskiej
Do przygotowania nadzienia do szarlotki będziemy potrzebowały składników, takich jak: 1 kg jabłek (najlepszy gatunek do wypieków to szara reneta i antonówka), 2 łyżki soku z cytryny, duża garść rodzynek moczonych przez około 2 godziny w wodzie, 6 łyżek cukru trzcinowego, 2 łyżki cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, 3 gałązki świeżego tymianku, ziarenka z jednej laski wanilii.
Mieszamy składniki na ciasto. Robimy to jak najszybciej - za długie wygniatanie nie przysłuży się jego kruchości. Następnie owijamy kulę ciasta folią spożywczą i wkładamy ją do lodówki na godzinę.
Po wskazanym czasie rozwałkowujemy ciasto i przekładamy je na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Jabłka obieramy ze skórek. Potem pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy je na grube plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy owoce warstwami na cieście, posypując je rodzynkami i mieszaniną cukru trzcinowego, cynamonu, świeżego tymianku, gałki muszkatołowej oraz ziaren wanilii.
Pieczemy szarlotkę przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Doskonale smakuje z lodami waniliowymi.
Smacznego!
Zobacz także: Już po zjedzeniu jednej kromki stwierdzisz, że to najlepszy chleb, jaki jadłaś. Wypróbuj!