Ser mozzarella pochodzi z południowej części Włoch. Wytwarza się go przede wszystkim ze świeżego mleka bawolic, czasem z mleka krowiego, a niekiedy z ich mieszanki. Dostępny jest w postaci niewielkich kawałków o obłym kształcie, zanurzonych w serwatce. Znany jest szczególne ze swojej ciągliwości po roztopieniu. Jedna mała kuleczka mozzarelli ważąca 7 gramów ma 18 kalorii. Jest podstawą wielu potraw – dzisiaj chcemy Wam zaprezentować przepis na jedną z nich.
Zobacz także: Przepis, którym zachwyca się cały Internet: makaron z karmelizowaną cebulą
Składniki: 1 pomidor, 1 kula mozzarelli, 1 jajko, bułka tarta, oregano, sól
Pesto: 60g świeżych listków bazylii, 2 ząbki czosnku, 35g orzeszków piniowych lub włoskich, 60g startego parmezanu, 70- 80ml oliwy z oliwek, sól, pieprz
Przygotowanie:
1.Przygotuj świeże pesto: umyj i osusz listki bazylii, osusz czosnek. Te dwa składniki zmiksuj blenderem. Dorzuć orzechy, parmezan i miksuj dalej. Powoli wlewaj oliwę z oliwek, aż wszystkie składniki stworzą jednolitą masę. Dopraw do smaku.
2.Pokrój pomidor na dość grube plastry i odłóż je na ręcznik papierowy. To pochłonie z nich wilgoć.
3.Zmieszaj bułkę tartą z ½ łyżki oregano i odrobiną soli. Na talerzu rozbełtaj jajko. Pokrój mozarellę na grube plastry. Każdy z nich zanurz najpierw w jajku, potem w bułce tartej z przyprawami i ponownie w jajku. Następnie smaż je na oleju – 30 sekund z jednej strony i 30 sekund z drugiej.
4.Ułóż podsmażoną mozzarellę warstwowo na pomidorach. Szczyt piramidy polej świeżym pesto i udekoruj listkiem bazylii.
Smacznego!