Tiramisu z kandyzowanymi mandarynkami i skórką pomarańczową. Nowa wersja kultowego deseru

Dosłownie rozpływa się w ustach.
Tiramisu z kandyzowanymi mandarynkami i skórką pomarańczową. Nowa wersja kultowego deseru
Fot. Unsplash (V. Alexandrova/L. Hu)
08.12.2023

Niejeden mieszkaniec słonecznego Półwyspu Apenińskiego stwierdziłby zapewne bez wahania, że możliwość skosztowania perfekcyjnie przygotowanego tiramisu, godna jest największych życiowych poświęceń. To po prostu deser, na którego punkcie Włosi mają niemałego bzika. Od lat siedemdziesiątych znajduje się w czołówce ich ukochanych słodkości. Oto przepis na perfekcyjne tiramisu, które śmiało mogłoby stanąć w szranki z tymi przygotowywanymi w najlepszych włoskich cukierniach. Rozpływa się w ustach i zachwyca orzeźwiającą cytrusową nutą, którą uzyskuje się, dodając do niego kandyzowane mandarynki i skórkę pomarańczową. 

Zobacz także: Każdy napój z tym dodatkiem staje się eliksirem zdrowia i urody. Wypróbuj koniecznie!

Tiramisu z cytrusową nutą

Składniki

Do przygotowania deseru będziemy potrzebowały składników, takich jak: 330 ml czarnej kawy, dwa jajka, dwa żółtka, 70 g cukru, 550 gram serka mascarpone, 25 ml likieru amaretto, sok wyciśnięty z mandarynki, skórka starta z pomarańczy, 300 g podłużnych biszkoptów oraz kilka łyżek gorzkiego kakao lub starta gorzka czekolada do udekorowania deseru 

Do przygotowania kandyzowanych mandarynek będziemy potrzebowały składników, takich jak: 5 mandarynek pokrojonych na plastry, 2 łyżki soku z cytryny, szklanka wody, pół szklanki brązowego cukru 

Sposób przygotowania

Umieszczamy mandarynki w garnku. Zalewamy je wodą oraz sokiem z cytryny i posypujemy cukrem. Gotujemy je na małym ogniu, czekając aż syrop zgęstnieje, a one zmiękną. Potem kroimy je i wraz z powstałym syropem odstawiamy do przestudzenia.

Studzimy zaparzoną kawę. Oddzielamy żółtka od białek. Następnie zaczynamy ubijać z żółtek i cukru pudru krem. Po chwili zaczynamy stopniowo dodawać do nich po łyżce mascarpone oraz pokrojone kandyzowane mandarynki. Krem powinien posiadać w rezultacie bardzo puszystą konsystencję. Proces ubijania trwa zaś około ośmiu minut.

W kolejnej misce ubijamy na sztywną pianę białka. Potem delikatnymi ruchami łączymy ją z kremem z żółtek. Zanurzamy biszkopty w mieszaninie kawy, syropu mandarynkowego i amaretto. Potem układamy ich pierwszą warstwę w szklanym naczyniu i posypujemy odrobiną kakao. W dalszej kolejności nakładamy na nie warstwę kremu, przekładamy drugą warstwą biszkoptów i znów robimy na nich posypkę z kakao. Wkładamy deser na noc do lodówki.

Smacznego!

Zobacz także: Oszalejesz na punkcie tych ciastek. Smakują obłędnie, a zrobisz je zaledwie w 10 minut

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez camille chamignon (@camillechamignon)

Polecane wideo

Włosi uważają ją za najpiękniejszą kobietę na świecie. Mówią, że ma twarz anioła
Włosi uważają ją za najpiękniejszą kobietę na świecie. Mówią, że ma twarz anioła - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie