Niebawem zjawią się Twoi goście, a Ty nadal nie masz pojęcia, czym mogłabyś ich uraczyć? Spontanicznie podejmowani przyjaciele, czy członkowie rodziny z pewnością oszaleją z radości, jeżeli zaserwujesz im pieczony camembert z dodatkiem orzechów laskowych oraz aromatycznej konfitury porzeczkowej. To przekąska, która zawsze robi na wszystkich wielkie wrażenie. Francuzi za nią przepadają. Co więcej, jest wręcz banalnie prosta w przygotowaniu.
Zobacz także: Już po zjedzeniu jednej kromki stwierdzisz, że to najlepszy chleb, jaki jadłaś. Wypróbuj!
Do przygotowania przekąski będziemy potrzebowały składników, takich jak: ser camembert, garść drobno posiekanych orzechów laskowych, bagietka, oliwa, gałązka rozmarynu, niskosłodzona konfitura porzeczkowa
Umieszczamy camembert w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Nakrajamy go, tworząc na powierzchni formę szachownicy. Pieczemy ser przez około dziesięć minut w temperaturze 200 stopni. Następnie wyjmujemy go i umieszczamy w nacięciach świeży rozmaryn. Posypujemy go orzechami włoskimi i nakładamy na niego parę łyżeczek konfitury porzeczkowej. Ponownie umieszczamy ser w piekarniku, tym razem na siedem minut.
Podajemy pieczony ser wraz z chrupiącą bagietką. Wcześniej kroimy ją na grube kawałki, skrapiamy oliwą i podpiekamy do chrupkości.
Smacznego!
Zobacz także: Czekoladowe trufle domowej roboty. Szybko oszalejesz na ich punkcie
Wyświetl ten post na Instagramie