Każdy, kto choć raz odwiedzi instagramowy profil Michała Korkosza, z pewnością będzie tam często wracał. Przepisy Rozkosznego, choć składają się zazwyczaj z kilku składników, nigdy nie są nudne i zawsze ekscytują. Jego receptura na makaron z karmelizowaną cebulą, suszonymi pomidorami i wędzonym twarogiem bije aktualnie rekordy popularności w Internecie. Jak poetycko mówi o niej kucharz, „jest to rzecz tak ekscytująca, jak pocałunek na pierwszej randce”. Brzmi dobrze, smakuje jeszcze lepiej!
Zobacz także: Crispy rice, czyli najlepsza kolacja, jaką kiedykolwiek jadłaś!
Składniki:
¼ szklanki oliwy extra virgin
3 czerwone cebule, pokrojone na cienkie plasterki
4 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plastry
½ łyżeczki soli morskiej
½ łyżeczki płatków chili
3 łyżki koncentratu pomidorowego
½ szklanki suszonych pomidorów w oleju, posiekanych
2 łyżki sosu sojowego
400 g spaghetti
Garść posiekanej pietruszki
Sok z połowy cytryny
½ szklanki wędzonego twarogu
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebule, czosnek i sól. Ciągle mieszaj, aż składniki przysmażą się na rumiano. Po 15 minutach dodaj płatki chili, koncentrat pomidorowy i suszone pomidory. Smaż około 3 minuty, a następnie dodaj sos sojowy.
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachowaj szklankę wody, w której gotowało się spaghetti.
W miseczce połącz natkę pietruszki z solą i sokiem z cytryny.
Na patelnię z farszem dodaj makaron oraz szklankę wody, w której się gotował. Podgrzewaj około 2 minut.
Wyłóż porcję na talerz, posyp pietruszką i wędzonym twarogiem.
Z powyższych składników otrzymasz 4 porcje. Smacznego!
Powyższy przepis pochodzi z książki Michała Korkosza „Nowe Rozkoszne”, którą możecie kupić TUTAJ.
Z okazji premiery kucharz stworzył również swój autorski zapach. Dla swoich czytelniczek i czytelników przygotował niespodziankę – wraz z perfumerią M061 stworzył rozkoszne perfumy o zapachu szarlotki z palonym masłem.
„Kocham szarlotkę tak bardzo, że chciałbym nią pachnieć” – powiedziałem w jednym z moich filmów kulinarnych. Marzenia się spełniają. Zaprojektowałem perfumy, którymi namiętnie się psikam. W perfumach „Nowe Rozkoszne” poczujesz m.in. zapach jabłek, wanilii, przypraw korzennych, tonki i czerwonego pieprzu oddających aromat szarlotki na palonym maśle – mojego ulubionego przepisu z nowej książki”.
Wyświetl ten post na Instagramie