Marzy Ci się smakowity domowy deser, ale nie masz ochoty spędzać za wiele czasu w kuchni? W takim razie koniecznie zabierz się za pieczenie przepysznych ciastek francuskich z kremem orzechowym. Smakują obłędnie, a co najważniejsze ich przygotowanie zajmuje zaledwie dziesięć minut. Ich kolejną zaletą jest to, że zawsze się udają.
Zobacz także: Już po zjedzeniu jednej kromki stwierdzisz, że to najlepszy chleb, jaki jadłaś. Wypróbuj!
Do upieczenia ciasteczek będziemy potrzebowały składników, takich jak: rulon ciasta francuskiego, 100 masła orzechowego (z orzechów laskowych), 100 g mlecznej czekolady rozpuszczonej kąpieli wodnej (ostudzonej), szczypta soli morskiej + 1 rozbełtane żółtko zmieszane wraz z łyżką mleka do posmarowania na koniec
Rozkładamy ciasto francuskie. Smarujemy je równą warstwa masła orzechowego oraz mlecznej czekolady. Delikatnie oprószamy masę solą morską. Składamy ciasto na pół, zaklejając boki. Następnie kroimy je na kilkucentymetrowe paski. Owijamy je wokół wskazującego i środkowego palca, nadając im apetyczny nieregularny kształt. Wykładamy je na blaszce i smarujemy mieszaniną żółtka oraz mleka.
Umieszczamy ciastka w piekarniku i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25/30 minut (lub aż do osiągnięcia przez nie złocistego odcienia).
Smacznego!
Zobacz także: Obłędnie pyszna Pavlova w wersji jesiennej. To przebój na francuskich stołach
Wyświetl ten post na Instagramie