Jak powinno wyglądać idealne śniadanie? Dla wielu osób wymarzoną śniadaniową wizją jest pałaszowanie świeżo upieczonego, nadal ciepłego pieczywa o zachwycającym głębokim smaku i apetycznie chrupiącej skórce. To przekąska, która momentalnie wprawia w dobry nastrój. Warto wiedzieć, że pieczenie chleba nie jest wcale aż tak trudną czynnością, jak zazwyczaj myślimy. Przygodę z domowym pieczywem można zacząć od banalnie prostego przepisu, mianowicie chleba na drożdżach. Jeśli dodamy do niego buraczane purée i żurawinę, nie będzie miał sobie równych.
Zobacz także: Czekoladowe trufle domowej roboty. Szybko oszalejesz na ich punkcie
Do upieczenia chleba będziemy potrzebowały składników, takich jak: 420 g przesianej mąki chlebowej, łyżeczka soli morskiej, łyżeczka cukru, półtorej łyżeczki suchych drożdży, 250 ml ciepłej wody, garść żurawiny (wcześniej moczona przez godzinę w wodzie), łyżeczka tymianku, 200 g ostudzonego buraczanego purée
Łączymy składniki. Delikatnie mieszamy, a następnie zabieramy się za wygniatanie ciasta. Powinno zająć to około kilka minut. W rezultacie ciasto powinno osiągnąć zwartą konsystencję. Nakrywamy miskę z ciastem folią spożywczą i wkładamy ją do lodówki na noc.
Rano znów wygniatamy oprószone mąką ciasto przez kilka minut. Następnie przekładamy je do sporego żeliwnego naczynia (na przykład garnka) i zostawiamy na dwie godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu bez przeciągów. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Pieczemy chleb przez pół godziny w temperaturze 230 stopni. Potem zdejmujemy pokrywę naczynia i pieczemy go przez kolejnych dwadzieścia/dwadzieścia pięć minut aż do uzyskania pożądanego apetycznego zrumienienia.
Smacznego!
Zobacz także: Placuszki to idealny pomysł na jesienny podwieczorek. Są przepyszne i robi się je błyskawicznie